Norja dominoi hiihtoa – taantuva Suomi ei pysy kyydissä

Therese Johaug on dominoinut maastohiihtoa vapauduttuaan huulirasvakärynsä tuomasta kilpailukiellosta 2018.

Therese Johaug on dominoinut maastohiihtoa vapauduttuaan huulirasvakärynsä tuomasta kilpailukiellosta 2018. (Kuva AOP)

Norjan ylivoimalle maastohiihdossa löytyy loogisia selityksiä. Suomen nykyisillä resursseilla ei ole jakoa tasavertaiseen kilpailuun.

HIIHTO Sunnuntaina päättynyt Norjassa ja Ruotsissa hiihdetty uusi Ski Tour -kiertue päättyi norjalaisjuhliin. Norjan miehet nappasivat kiertueella kuusi ensimmäistä sijaa ja Norjan naiset ottivat kolmoisvoiton.

Yllätyksenä Norjan ylivoimaa ei pitää, vaikka miesten maailmancupin kokonaiskisaa johtaakin Venäjän Aleksander Bolshunov. Miesten maailmancupin kärkikymmenikössä on kuusi norjalaista.

Iivo Niskanen on maailmancupissa kuudentena. Venäläisistä Sergei Ustjugov löytyy sijalta seitsemän ja Andrei Melnitshenko sijalta 10.

Naisten hiihtoa on tälläkin kaudella dominoinut distanssimatkoilla Norjan Therese Johaug. Hän kärähti syksyllä 2016 huulirasvasta, mutta palasi laduille kaksi vuotta myöhemmin entistä ylivoimaisempana.

Naisten maailmancupin pisteissä kuuden kärjessä on neljä norjalaista. Norjan hegemoniaa rikkovat kolmantena oleva Venäjän Natalia Neprjajeva ja viidentenä oleva yhdysvaltalainen Jessica Diggins. Krista Pärmäkoski on parhaana suomalaisena kymmenentenä.

Dopingista riittää salaliittoteorioita, mutta norjalaishiihtäjistä kukaan ei ole kärynnyt Johaugin jälkeen. Muutamat asiantuntijat ovat pitäneet hänen huulirasvaselityksiään uskottavinakin.

Dopingtestaus on viime vuosina kehittynyt merkittävästi ja huijaaminen on entistä hankalampaa. Kielletyillä aineilla saavutettavat hyödyt ovat pieniä ja kiinnijäämisen riski on huomattavasti suurempi kuin parikymmentä vuotta sitten.

Vielä 1990-luvulla ja 2000-luvullakin epo-hormonin avulla pystyi saavuttamaan distanssimatkoilla jopa minuuttien kilpailuedun. Antidopingväki on aika lailla yhtä mieltä siitä, ettei tuona aikana arvokisoissa voinut menestyä, ellei käyttänyt epoa.

Epo-testaus sai uskottavuutta vasta 2000-luvun lopulla. Nykyään dopingtestaus laittaa huippuhiihtäjät jo todella lujille. Väitteet järjestelmällisestä kiellettyjen aineiden käytöstä menevät lähinnä salaliittoteorioiden puolelle huolimatta siitä, että viime talvena keskitason hiihtäjiä jäi Seefeldin MM-kisoissa suoritetussa dopingratsiassa kiinni itse teosta.

Norjan hiihtomenestykselle löytyy hyvinkin loogisia selityksiä. Norja on vauras maa ja maastohiihto saa Norjassa rahoitusta enemmän kuin missään muualla. Paikalliset yritykset sponsoroivat norjalaishiihtäjiä avokätisesti.

Hiihto on Norjassa kansallisurheilua. Junioripuolella laji vetää puoleensa isoja massoja ja lahjakkuuksia on tarjolla enemmän kuin muissa hiihdon suurmaissa.

Raha- ja harrastajamääriä vertaillessa Norjan ylivoimassa ei ole mitään epäilyttävää. Ennemminkin epäilyttävää olisi, jos norjalaiset eivät pärjäisi pienempien hiihtomaiden huippuja vastaan.

Keski-Euroopassa ampumahiihto on maastohiihtoa valtavan paljon suositumpaa. Ampumahiihdossa voi myös tienata paljon paremmin kuin maastohiihdossa, joten ei ole yllättävää, ettei maastohiihto vedä keskieurooppalaisia lahjakkuuksia puoleensa.

Maailmancupin kokonaispisteissä kahdeksantena oleva itävaltalainen Teresa Stadlober ja parhaat vuotensa jo ohittanut sijalla 11 oleva sveitsiläinen Dario Cologna ovat Keski-Euroopan hiihdon tämän kauden kärkinimet. Sprinttimatkoilla keskieurooppalaisista kärkipäässä ovat myös Slovenian Anamarija Lampic, Ranskan Lucas Chavanat ja Italian Federico Pellegrini.

Sprinttihiihto voikin olla maastohiihdon suosion pelastus. Norjan ylivoima uhkaa nimittäin näivettää koko lajin.

Suomalaisittainkin tilannetta voi pitää huolestuttavana. Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat kolmen viimeisen kauden aikana ainoina suomalaishiihtäjinä haastaneet norjalaisylivoimaa. Uusia huippunimiä Suomesta ei ole tullut.

Maastohiihto ei innosta Suomessa junioripuolella enää isoja massoja ja lahjakkuuksia joudutaan poimimaan entistä pienemmästä joukosta. Lumettomat talvet ovat hiihdon uhkatekijänä vielä oma lukunsa.

Positiivinen asia on, että hiihdon uhkakuvat Suomessa tiedostetaan. Mäkihypyssä juniorityön romahdukselta ummistettiin silmät ja 2010-luvulla Suomi putosi lajissa lilliputtimaaksi. Hiihdossa moinen uhkakuva ei ole realismia, vaikka Norjan tasolle Suomella ei jakoa enää olekaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ski Tour-kiertue kertoi tylyäkin faktaa Suomen hiihdon tilasta

Kommentoi Facebookissa