Nuoret asunnonomistajat tuntevat huonoiten taloyhtiön asiat – kymmenesosa ei tiedä vastikkeen suuruutta

Nuorista jopa kolmannes ei tiedä tontin omistusta, ja joka kuudes ei tiedä isännöitsijää.

Nuorista asunnonomistajista jopa kolmannes ei tiedä tontin omistusta, ja joka kuudes ei tiedä isännöitsijää. (Kuva Fotolia)

Taloyhtiön kokouksiin osallistuminen on tapa pitää huolta omasta varallisuudestaan.

TALOUS Oman taloyhtiön asioita tunnetaan pääsääntöisesti varsin hyvin. Neljä viidestä suomalaisesta omistusasujasta katsoo tuntevansa vähintään melko hyvin vastikkeiden suuruudet, hallituksen kokoonpanon, tulevat remontit tai korjaukset ja taloyhtiön taloudellisen tilanteen. Tämä ilmenee Danske Bankin YouGovilla teettämästä tutkimuksesta.

Asioiden tuntemus on kuitenkin selkeästi heikointa nuorimpien omistusasujien kohdalla. Heistä jopa kolmannes ei tiedä tontin omistusta, kymmenesosa vastikkeen suuruutta ja joka kuudes ei tiedä isännöitsijää. Esimerkiksi taloyhtiön hallituksen kokoonpanon tietää nuorista enää vain reilut 50 prosenttia, kun yli 60-vuotiailla tämä tieto oli peräti 87 prosentilla.

Vastikkeen suuruus tunnetaan yleisesti parhaiten: kaikista kyselyyn vastanneista omistusasujista vähintään neljä viidestä katsoo tuntevansa sen vähintään melko hyvin. Hallituksen kokoonpanon suhteen on eniten melko huonosti tai ei lainkaan tuntevia, heitä on noin viidennes.

Taloyhtiön tontin omistus ja isännöitsijä tuntuivat olevan myös hyvin tiedossa: vain joka kymmenes kaikista vastaajista myöntää, ettei tiedä, mikä taho omistaa taloyhtiön tontin.

Juttuvinkki: Kotitalouden sähkölasku jatkui kallistumistaan – kolmasosa verkkoyhtiöistä nosti siirtohintoja

– On tärkeää, että omasta varallisuudesta ja sen hoidosta ollaan kiinnostuneita. Ei ole omistajan etu, että taloyhtiötä ja sen taloutta hoidetaan välinpitämättömästi. Asioista perillä oleminen tuo myös taloudellista mielenrauhaa, sanoo Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.

Huomionarvoista on, että kriittisesti taloyhtiön asioiden toteutuneeseen hoitoon suhtautuvat tuntevat muita selvästi huonommin taloyhtiönsä asioita. Erityisesti taloyhtiön taloudellisen tilanteen tuntemisessa kriittiset ovat selvästi muita heikommassa tilanteessa.

– Taloyhtiön yhtiökokouksen osalta nuorimmista joka kolmas sanoo, ettei osallistu koskaan, vain kaksi viidestä heistä osallistuu aina tai lähes aina. On erittäin luonnollista, että mitä aktiivisemmin osallistuu, sitä paremmin taloyhtiön asioista tietää. Taloyhtiön kokouksiin osallistuminen on tapa pitää huolta omasta varallisuudestaan, samalla sillä vaikutetaan myös omaan asumismukavuuteensa, Roihu jatkaa.

Kyselytutkimuksen Danske Bankille on toteuttanut YouGov Finland. Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 31.3.2020–3.4.2020 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 1000 kriteerit täyttävää henkilöä.

Lue myös: Asumiskustannusten erot kuntien välillä jopa satoja euroja vuodessa – kalleinta Kemiönsaaressa, huokeinta Kempeleessä

Kommentoi Facebookissa