Nuoret sensaatiopelaajat taistelevat paikasta jääkiekkomaajoukkueessa – tähtäimessä talviolympialaiset

Eeli Tolvasen huikeat otteet Jokereiden paidassa toivat hänelle myös maajoukkuekutsun.

Eeli Tolvasen huikeat otteet Jokereiden paidassa toivat hänelle myös maajoukkuekutsun. (Kuva AOP)

Eeli Tolvanen ja Miro Heiskanen ovat tärkeimpiä pelaajia myös alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa.

JÄÄKIEKKO Jokereiden KHL-maalitykki Eeli Tolvanen ja HIFK:n laadukas puolustaja Miro Heiskanen ovat tuoreeltaan julkistetun Suomen jääkiekkomaajoukkueen Karjala-turnauksen joukkueen mielenkiintoisimmat nimet.

Molemmat taistelevat tosissaan myös paikoista talven olympialaisissa. Tämän vahvisti myös Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki.

– He eivät olisi muuten tässä joukkueessa. Kaikilla on realistinen mahdollisuus. Viime kaudella oli kilpailukalenterinkin takia Euro Hockey Tourilla 15 ensikertalaista. Emme ota Heiskasta ja Tolvasta mukaan sen takia, että saisimme heille vain ensimmäiset A-maaottelut. He ovat taistelemassa paikoista olympiajoukkueessa, Marjamäki sanoi.

Molemmilla on ominaisuuksia, joista Marjamäki pitää. Päävalmentaja toteaa Tolvasen olevan kokonaisvaltainen pelaaja, joka on erinomainen maalintekijä ja hyvä syöttäjä.

– Hänellä on erinomainen liuku luistelussa. Kun noin nuori pelaaja pystyy pelaamaan tuolla tasolla tuossa tahdissa illasta toiseen, niin se kertoo jostain poikkeuksellisesta lahjakkuudesta, Marjamäki analysoi.

– Miro Heiskaselle tuli ikävä loukkaantuminen, mutta kun katsoo hänen luisteluaan, niin se on eri tasolla kuin monella muulla. Hän osallistuu hyökkäyksiin ja selviytyy kiekon kanssa paineen alla. Hänellä on hyvä pitkä maila ja hän on vahva kaksinkamppailuissa. Hän on saanut lisää jämäkkyyttä.

Alle 20-vuotiaiden päävalmentaja Jussi Ahokas hyväksyy täysin Heiskasen ja Tolvasen A-maajoukkuekutsun, vaikka nuoret Leijonat pelaakin samaan aikaan ensi viikolla omaa turnaustaan. Tolvanen ja Heiskanen ovat nuorten Leijonien tärkeimpiä pelaajia vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa, mutta ehtivät hyvin joukkueen leirityksiin mukaan joulukuussa.

– Jos pelaaja mahtuu A-maajoukkueeseen, hän menee A-maajoukkueeseen. Tämä on vielä viimeinen näytönpaikka, kun A-maajoukkue pystyy katsastamaan heidät kansainvälisissä peleissä. Sehän on vain mahtava asia, että meiltä nousee tuollaisia nuoria pelaajia, jotka pääsevät noin koviin turnauksiin. Molemmat ovat vielä sellaisia poikia, että he saavat tuosta vain lisää virtaa. He ovat näyttönsä antaneet alle 20-vuotiaita ajatellen, sanoo Ahokas.

Ahokkaan mukaan on tärkeää A-maajoukkueelle ja pojillekin, että he pääsevät tosissaan kisaamaan olympiapaikasta.

Suomen runko koostuu suurelta osin KHL-pelaajista. Nyt valittiin kolme maalivahtia, kymmenen puolustajaa ja 15 hyökkääjää. Osa heistä pelaa ensi viikon turnauksessa kaksi, osa kolme peliä.

Marjamäki suunnittelee kasaavansa viisi ketjua, jotka pidetään yhdessä, mutta puolustajista ei koota viittä paria. Päävalmentaja saa nälkäisen ryhmän Helsingin turnaukseen.

– Motivaatio olympialaisia kohtaan on kova. Jokainen voi kuvitella, että urheilija kuoppaa jo olympiaunelman, ja yhtäkkiä se aukeaakin Euroopassa pelaaville suomalaispelaajille. Yhdet Sotshin kisat kokeneena voin sanoa, että sen hengen ja fiiliksen tajuaa vasta sitten. Varmasti yritämme muurata tämän pyramidin pohjan ydinryhmän kanssa mahdollisimman valmiiksi, hän sanoo.

Tiistai on erittäin mielenkiintoinen päivä suomalaiselle jääkiekkoilulle, sillä Mestarien liigan CHL:n pudotuspelit käynnistyvät. Suomalaisista mukana ovat vain Tappara ja JYP, jotka kohtaavat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Marjamäki ei valinnut ketään JYP:stä Karjala-turnaukseen, mutta Tapparasta hän kelpuutti miehistöönsä kolme pelaajaa, Mikko Lehtosen, Niko Mikkolan ja Jukka Peltolan.

Kommentoi Facebookissa