Nuorilla on teräaseita ja niitä käytetään mitättömistä syistä – ”Poliisi lisää näkyvää valvontaa”

Poliisi on läsnä kaupungilla nuorten suosimissa paikoissa muiden toimijoiden kanssa.

Poliisi on muiden toimijoiden kanssa läsnä kaupungilla nuorten suosimissa paikoissa. (Kuva AOP)

Helsingin poliisi jalkautuu tehostetusti nuorison pariin viikonloppuna.

NUORISOVÄKIVALTA Helsingin poliisi on tiedottanut kahden viikon aikana neljästä erillisestä väkivaltatapauksesta, joissa kaikissa asianosaiset ovat nuoria tai alaikäisiä ja tilanteessa on käytetty teräasetta. Rautatieasemalla 19.4. tapahtuneessa puukotuksessa uhri menehtyi.

– Olemme erittäin huolissamme tästä kehityksestä, että nuorilla on teräaseita tai muita astaloita mukana ja niitä käytetään hyvin mitättömistä syistä. Tällainen varustautumisen kierre on saatava katkaistua. Helsingin poliisin rikostutkinnassa näihin tapauksiin suhtaudutaan hyvin vakavasti ja niihin puututaan tehokkain rikostutkinnallisin keinoin, toteaa rikostarkastaja Jari Koski väkivaltarikostoiminnosta.

Teräaseiden hallussapito yleisellä paikalla on kaikenikäisiltä kielletty ilman hyväksyttävää syytä.

– Toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta julkisella paikalla voi saada sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta, Koski muistuttaa.

Juttuvinkki: Alaikäisten poikien nahistelu alkoi Snapchat-sovelluksessa – tappelussa yksi sai taisteluveitsestä selkäänsä

Viimeaikaiset tapahtumat ja niiden saama laaja julkinen huomio voivat ymmärrettävästi herättää hämmennystä ja pelkoa nuorten parissa. Helsingin poliisi lisää näkyvää valvontaa viikonloppuna ja poliisit jalkautuvat nuorten suosimiin kokoontumispaikkoihin.

Poliisi toteaa, että Helsingissä on edelleen turvallista liikkua. Nuorten kannattaa kertoa suunnitelmistaan kotona ja liikkua tuttujen kavereiden kanssa. Hämärät puistot ja joukkoliikenneasemat eivät ole hyviä ajanviettopaikkoja ilta- ja yöaikaan.

– Vaikka näitä rajuja väkivaltatapauksia on viime aikoina ollut poikkeuksellisen monta, niin pitää muistaa, että hyvin harvat nuoret ovat erittäin väkivaltaisia. Yleisesti ottaen nuorten rikollisuus on viime vuosina vähentynyt, komisario Katja Nissinen ennalta estävästä toiminnosta toteaa.

Poliisi on muiden toimijoiden kanssa läsnä kaupungilla nuorten suosimissa paikoissa. On tärkeää, että turvallisia aikuisia on saatavilla ja keskustelemassa nuorten kanssa.

– Jos havaitsee mahdollisia häiriöitä, uhkaavan tilanteen tai rikoksen, niin asiasta tulee ilmoittaa hätäkeskukseen 112. Uhkaavista tilanteista kannattaa hakeutua mahdollisuuksien mukaan pois ja jos paikalla on järjestyksenvalvojia, kannattaa asiasta ilmoittaa myös heille, Nissinen opastaa.

Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnon somepoliisit ovat tavoitettavissa Snapchatissa @stadinpoliisit.

Lue myös: Poliisi epäilee osan nuorisojoukoista olevan järjestäytynyttä rikollisuutta – ”Havainnot ovat huolestuttavia”

Kommentoi Facebookissa