Nuorten Leijonien avaus oli huolestuttava – Raipe selvittää nyt, miten kannattaa pelata

Kiekkolegenda Raimo Helminen valmenaa Nuoria Leijonia MM-kisoissa.

Kiekkolegenda Raimo Helminen valmenaa Nuoria Leijonia MM-kisoissa. (Kuva AOP)

Onko Raimo Helminen Nuorten Leijonien heikoin lenkki? Ruotsi-ottelun harhasyötöt johtuivat Raipen mukaan jännityksestä, mutta johtuiko jännitys siitä, etteivät pelaajat luottaneet pelitapaansa?

JÄÄKIEKKO Nuoret Leijonat hävisi MM-kisojen avausottelussaan Ruotsille jatkoajalla 2-3. Maalivahti Justus Annunen piti Suomea pystyssä. Ilman Suomen loistavaa maalivahtipeliä olisi Ruotsi voinut takoa taululle murskalukemat.

Suomella riitti ongelmia omassa päässä. Harhasyöttöjä tuli aivan liikaa ja pelaajat olivat välillä aivan liian kaukana toisistaan.

Suomen päävalmentaja Raimo Helminen myönsi, ettei kaikki mennyt ihan putkeen.

– Meillä välillä karkaili vähän peli käsistä, tosi pahastikin hetkittäin. Kovaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, tulee jännitystä. Tiukka peli, ei se ole helppoa, Helminen sanoi YLE:n haastattelussa.

Helminen antoi myös hämmentävän kommentin. Siitä on pääteltävissä, että pakka on Suomella aika sekaisin:

– Meidän pitää selvittää, että miten meidän kannattaa pelata. Siitä jo poikien kanssa tuossa puhuttiinkin, Helminen kertoi.

Helminen puhui jännityksen vaikuttaneen esitykseen. Se on hämmästyttävää, kun puhutaan kuitenkin miesten peleissä jo rutinoituneista ammattilaisista.

Ehkä jännityksestä aiheutuneet harhasyötöt olivat peruja siitä, ettei pelaajilla ollut sellaista pelitapaa, johon he olisivat luottaneet. Kun pelaaja ei luota joukkueen pelitapaan, on virheherkkyys aina suurempi.

Helmisellä on armonaikaa vielä kuusi päivää. Tavallaan edessä on seuraavaksi kolme ”harjoitusottelua”, joissa Helminen voi pelaajiensa kanssa sitten selvittää, miten kannattaa pelata.

Ruotsi on Suomen alkulohkovastustajista ainoa mitalisuosikki. Seuraavaksi edessä on kolme helpompaa peliä. Vastaan tulevat Slovakia, Kazakstan ja Sveitsi.

Rutiiniesityksellään Suomen pitäisi napata näistä kolmesta pelistä täydet pisteet. Samalla on hyvä säästellä energioita ensi viikon torstaina pelattavaan puolivälieräotteluun, jossa vastaan tulee joko Kanada, Yhdysvallat, Tshekki tai Venäjä.

Ruotsi-ottelun perusteella ei hyvältä näytä. Suomen joukkueen materiaalilla olisi pitänyt olla saumoja tasapäisempään vastukseen. Jos peli ei kohene, tulee noutaja puolivälierässä armotta.

Tosin Tshekin torstain yllätysvoitto Venäjästä saattoi auttaa Suomea paljonkin. Jos Suomi sijoittuu lohkossaan toiseksi, ja Tshekki kolmanneksi, kohtaavat Suomi ja Tshekki puolivälieräottelussa.

Tshekki on paperilla Suomelle helpompi vastustaja kuin Kanada, Yhdysvallat tai Venäjä. Tosin kotiyleisönsä edessä Tshekki voi saada hurmoksen aikaan ja Suomellahan oli Ruotsia vastaan jo isoja vaikeuksia, kun vastustaja tuli kovaa päälle.

Raipe Helmisen valmentajauran uskottavuus on paljolti kiinni nuorten MM-kisojen menestyksestä. Jos noutaja tulee puolivälierissä, voi Helmisen tulkita epäonnistuneen. Samalla Jääkiekkoliitolta voi kysyä, oliko Helmisen palkkaaminen nuorten maajoukkueen peräsimeen yhdeksi kaudeksi ihan fiksu ratkaisu?

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nuorille Leijonille piste Ruotsilta – peli paljasti Suomen joukkueen puutteet

Kommentoi Facebookissa