Nuorten MM-kisojen parhaat suomalaiset pukevat raitapaidan

Sakari Suominen on kaksi kertaa palkittu parhaana linjatuomarina Suomessa.

Sakari Suominen on kaksi kertaa palkittu parhaana linjatuomarina Suomessa. (Kuva AOP)

Linjatuomarin unelmana on olla ensimmäinen eurooppalainen NHL:ssä.

JÄÄKIEKKO Ensi yönä ratkaistaan Kanadassa jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus, kun vastakkain ovat USA ja Kanada. Sitä ennen pronssista kamppailevat Ruotsi ja Venäjä.

Suomen pikkuleijonilta kisat menivät penkin alle, mutta suomalaisonnistujiakin löytyy. Päätuomari Anssi Salonen ja linjatuomari Sakari Suominen ovat keränneet kiitosta ja ei olisi ihme, jos heidät nähtäisiin jäällä kisojen päätöspäivänä.

Kahdesti parhaana linjatuomarina Suomessa palkittu Sakari Suominen kertoo kisojen olleen hieno kokemus.

– Toimiminen pienessä kaukalossa on erilaista kuin kotimaassa ja tilanteet syntyvät todella nopeasti. Kisat ovat omalta osalta menneet hyvin, mutta parannettavaa löytyy aina, kertoo Suominen.

Suomisen tavoite on olla joka kisoissa kentällä päätöspelissä, mutta kilpailu on todella kovaa. Mahdollisuus on vain neljällä tuomarilla.

– Kisoissa tuomareilla on ollut todella hyvä yhteishenki ja se näkyy myös hyvinä suorituksina kentällä.

Sakari Suominen oli elokuussa paikalla 80 muun tuomarin kanssa NHL Exposure Combine -tapahtumassa. Minkälainen tapahtuma oli ja mitä jäi taskuun?

– Tapahtuma oli loistava osoitus NHL-organisaatiolta nähdä, kuinka paljon he panostavat tuomareihin ja kuinka suuri arvostus tuomareilla on täällä ison meren takana, vastaa Suominen.

Suomisen mukaan leiriltä jäi käteen se, mihin oikeasti kuuluu panostaa ja mihin pystyisi panostamaan, jos olisi ammattilainen. Esimerkkeinä hän mainitsee oikeanlaisen fysiikan oikeanlaiseen kaukaloon sekä mentaalisen puolen tärkeyden.

– NHL-liigaa ja kotimaan liigaa ei voi verrata keskenään. Raha ratkaisee paljon, mutta samalla voi todeta, ettei ero tuomarien välillä ole kovin suuri. Suurin ero on kokemus sekä kunnioitus peliä ja tuomareita kohtaan. Ymmärretään, että tuomarit ovat osa peliä ja he antavat kaikkensa jäällä.

Suominen on kertonut, että unelma olisi puhaltaa NHL:ssä tai olla ainakin ammattilaistuomari. Suomessa ammattilaisuus ei ole vieläkään mahdollista, mutta NHL:ssä voisi olla myös ammattilaislinjatuomari.

– Euroopasta ei ole ikinä ollut linjatuomaria NHL:ssä, mutta pitää uskoa unelmiin ja sanoa ne ääneen. Suomeen pitää ehdottomasti saada ammattituomarit, mutta suurin asia, joka Suomessa pitää tapahtua, on asennemuutos tuomareita kohtaan. Emme tee tahallaan virheitä emmekä tahallaan pilaa pelejä, paaluttaa Suominen.

Suominen on tällä kaudella viheltänyt myös päätuomarina Mestiksessä.

– Sitä kautta haluan oppia, miten linjatuomari voi olla parempi ja oppia auttamaan päätuomaria enemmän. Linjatuomari on paljon enemmän kuin kiekon tiputtelija ja paitsioiden viheltelijä. Jokaisen hyvän päätuomarin takana on loistava linjatuomari.

Sakari Suominen on viheltänyt kahdet alle 18-vuotiaiden ja kahdet alle 20-vuotiaiden kisat sekä viidet miesten MM-kisat. Helmenä ovat olleet Sotshin olympialaiset.

– Olympialaiset olivat totta kai uran kohokohta. Päästä kentälle NHL-tuomareiden kanssa ja oppia heiltä uskomattomia asioita. Kentällä sai viheltää NHL-pelaajien tilanteita ja kätellä uskomattomia kapteeneita.

Kommentoi Facebookissa