Se oli uutisankka – Lakupiipuilla ei ole K18-ikärajaa

Suomen tupakkalaki ei aseta lakupiipuille minkäänlaista ikärajaa.

Suomen tupakkalaki ei aseta lakupiipuille minkäänlaista ikärajaa. (Kuva Kipparin Piippu)

Valviran lakimies kumoaa Staralle, että lakupiiput rinnastettaisiin tupakkatuotteisiin.

TUPAKKALAKI Moni suomalainen kirosi lainsäätäjien hölmöyttä, kun S-ryhmä julkaisi tiedotteen koskien Kipparin Piippu -lakritsimakeisia. S-kaupat eivät maksaisi lakritsipiipusta muun muassa bonuksia, koska makeinen luettaisiin tupakkajäljennöksiin. Ketju vetosi 15.8.2016 voimaan tulleeseen tupakkalakiin.

Monet mediat jakoivat uutista kertomalla lisäksi, että kaupoissa lakupiippujen ostajilta vaaditaan 18 vuoden ikäraja, koska kyseessä on tupakkalain mukaan alaikäisiltä kielletty tuote.

Viihdelehti Stara otti yhteyttä Valviraan, josta kuitenkin todettiin, että väitteet lakupiippujen lakiin perustuvasta 18 vuoden ikärajasta eivät pidä paikkaansa. Valviran lakimies Jonna Aaltosen mukaan Suomen tupakkalaki ei aseta lakupiipuille minkäänlaista ikärajaa.

– Lakupiippuja ei koske mikään 18 vuoden ikäraja. Laista ei sellaista käy ilmi. Se 18 vuoden ikäraja koskee vain tupakkatuotteita, nikotiininesteitä, tupakan vastikkeita, tupakointivälineitä ja sähkösavukkeita. Ikäraja ei koske tupakkajäljitelmiä, joita nämä lakupiiput ovat, Aaltonen kommentoi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun lakupiiput ovat tupakan vastaisen sodan osapuoli. Esimerkiksi vuonna 2013 niiden kieltoa vaadittiin Euroopan Unionissa, koska ne muistuttivat liian paljon oikeita piippuja.

  • Päivän Lehti kuuluu samaan mediakonserniin kuin Stara

Kommentoi Facebookissa