Nyt alkoi sähkölakko – viikon kestävä työnseisaus koskee tuhansia työntekijöitä

Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimuksen piirissä on noin 5 200 työntekijää.

Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimuksen piirissä on noin 5 200 työntekijää. (Kuva Fotolia)

Sähköliitto on ilmoittanut myös uusista työtaistelutoimista, jotka alkavat toukokuussa.

TYÖTAISTELU Sähköliitto hylkäsi viikonvaihteessa sovittelija Jukka Ahtelan sovintoesityksen sähköistys- ja sähköasennusalan työriidan ratkaisemiseksi. Työnantajajärjestöille Paltalle ja STTA:lle sovintoesitys olisi kelvannut.

Ilmoitettu lakko alkoi maanantaina 9. huhtikuuta kello 6 ja työtaistelu kestää maanantaihin 16. huhtikuuta kello 6 saakka. Lakon piiriin kuuluu noin 20 yritystä, joista suurimmat ovat Are Oy, Aro Systems Oy, Bravida Finland Oy, Caverion Suomi Oy ja Consti Talotekniikka Oy.

Kyseisissä yrityksissä työskentelee 2 500 sähköliittolaista. Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimuksen piirissä on noin 5 200 Palvelualojen työnantajat Paltan ja Sähkötekniset työnantajat STTA:n jäsenyritysten työntekijää.

Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimusneuvottelut ovat junnanneet kuukausikaupalla, ja ala on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta. Sähköliitto jätti työtaisteluilmoituksen maaliskuun puolivälin jälkeen.

– Työnantajapuolen neuvottelutaktiikka on muuttunut Suomen nykyhallituksen linjauksiin pohjautuvaksi joustamattomaksi ja kovaksi sanelulinjaksi. Tästä kärsivät nyt yritykset, joiden näkemyksiä työnantajapuoli kuuntelee aivan liian vähän, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Palta puolestaan kummastelee Sähköliiton poukkoilevaa neuvottelutoimintaa. Sen mukaan viime viikolla energia-, ICT- ja verkostoalan lakko vältettiin Sähköliiton hyväksyttyä samankaltaisen sovintoehdotuksen. Nyt Sähköliitto haluaa lakkoja, vaikka kyse on samoista asioista.

– Palkkaratkaisu oli yleisen linjan mukainen ja Sähköliiton keskeisimpiin vaatimuksiin oli vastattu. Sähköliitto näyttää ajavan kaikki sopimusalansa konfliktiin, jonka tarkoitus on periaatteellisista syistä aiheuttaa työnantajille mahdollisimman suurta vahinkoa, Paltan työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara sanoo.

Lakko pysäyttää sähköistys- ja sähköasennustyöt noin puolessa alan järjestäytyneistä yrityksistä. Sähköliitto on ilmoittanut myös uusista työtaistelutoimista, jotka kohdistuvat STTA ry:n ja Palta ry:n jäsenyrityksiin. Niiden on määrä alkaa 17. toukokuuta.

Sähköliiton ilmoitus uusista työnseisauksista

17.5 klo 6.00 – 21.5 klo 6.00

24.5 klo 6.00 – 28.5 klo 6.00

31.5 klo 6.00 – 4.6 klo 6.00

7.6 klo 6.00 – 11.6 klo 6.00

14.6 klo 6.00 – 18.6 klo 6.00

Kommentoi Facebookissa