Nyt jää myös asuntolainoja maksamatta – maksuhäiriöisten määrä jo yli 380 000 henkilöä

Ihmiset ovat usein velkaantuneet moneen paikkaan.

Ihmiset ovat usein velkaantuneet moneen paikkaan. (Kuvituskuva Fotolia)

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on kasvanut nopeammin kuin moneen vuoteen.

MAKSUHÄIRIÖT Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on ylittänyt jälleen uuden rajapyykin ja kasvu näyttää jatkuvan. Tilastoissa näkyy nousua myös pankkilainoista aiheutuneissa maksuhäiriömerkinnöissä. Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on jatkanut kasvamistaan ja on nyt 381 700. Vuodessa määrä on kasvanut 7 500 ihmisellä, kertoo Asiakastieto Groupin tilasto.

– Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on kasvanut nopeammin kuin moneen vuoteen. Syy kasvuun on ihmisten velkaantuminen moneen eri suuntaan. Nyt myös luottolaitoslainoista aiheutuneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on lähtenyt kasvuun. Osuus kokonaismäärästä on pieni, mutta silti huomion arvoinen, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastieto Groupista.

Luottolaitoslainoilla tarkoitetaan vakuudellisia luottoja, joita ovat esimerkiksi asuntolainat. Tähän on Muhosen mielestä syytä kiinnittää huomiota, koska asuntolainojen korot ovat tällä hetkellä vielä hyvin matalalla.

– Maksuvaikeudet saattavat lisääntyä, kun korot lähtevät nousuun.

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on noussut vuoden aikana erityisesti 35–39-vuotiaiden sekä 55–64-vuotiaiden ikäryhmissä. Jatkuvasti kasvava maksuhäiriöisten joukko on vakava ongelma sekä yksittäisen ihmisen että yhteiskunnan kannalta. Mitä syvemmälle talousongelmiin ihminen on ennen avun hakemista joutunut, sitä kauemmin niistä selviämiseen menee.

– Yhteiskunta pyrkii hillitsemään ylivelkaantumista puuttumalla niin sanottuun pikavippitoimintaan ja tehostamalla velkaneuvontaa. Vaikka pikavipeistä on tullut ihmisille maksuhäiriöitä, ei niiden kieltäminen ratkaise itse ongelmaa.

Ihmiset ovat usein velkaantuneet moneen paikkaan. Heillä voi olla pankkilainaa, kuluttajaluottoja, maksamattomia vuokria ja erilaisia viranomaismaksuja.

– Keskustelua pitäisi käydä enemmän siitä, mikä alun perin aiheuttaa velkakierteen. Taustalla on usein vakavia ongelmia, joiden takia elämän ja taloudenhallinta ajautuu pois raiteiltaan. Yksi tällainen on esimerkiksi peliongelma, johon voi huveta nopeasti todella suuria summia, Jouni Muhonen kertoo.

Oikeusministeriön selvityksen mukaan positiivisen luottotiedon laajempi käyttö ehkäisisi ylivelkaantumisongelmia, sillä sen avulla luottopäätöksiä tehtäessä voidaan paremmin huomioida hakijan maksukyky. Suomeenkin uuden, positiiviset tiedot sisältävän rekisterin perustamista on esitetty, mutta Asiakastiedon näkemyksen mukaan se olisi liian hidas korjausliike kasvaviin velkaongelmiin.

Lue myös: Milloin korot nousevat? – Asuntovelallisen korkomenot voivat kasvaa tuhansia euroja vuodessa

Kommentoi Facebookissa