Toyota suunnittelee uuden Corollan sporttiversiota – GR-mallista tulee tehokas hybridi

Toyota antoi esimakua urheilullisesta hybridistä jo C-HR Hy-Power -nimisen konseptin myötä.

Toyota antoi esimakua urheilullisesta hybridistä jo C-HR Hy-Power -nimisen konseptin myötä. (Kuva Toyota)

Tarkoituksena on tuoda hauskuus takaisin japanilaismerkin mallistoon.

AUTOT Toyota esitteli keväällä Geneven autonäyttelyssä viimeisimmän kompaktiautonsa, josta piti tulla Auriksen kolmas sukupolvi. Japanilaiset muuttivat kuitenkin mieltänsä, ja uutuus nimettiinkin perinteiseen tyyliin Corollaksi vielä ennen sen lanseerausta markkinoille. Myynti Euroopassa on käynnistymässä ensi vuoden alussa, ja pystyperäisen hatchbackin rinnalle tulee juuri Pariisin autonäyttelyssä esitelty farmari.

Samaisessa näyttelyssä kuultiin uutisia myös uuden Corollan sporttiversiosta. Sellainen on ollut viimeksi tarjolla reilut kymmenen vuotta sitten ennen ensimmäisen sukupolven Auriksen lanseerausta, mutta nyt hauskuus on jälleen tekemässä paluuta Toyotan mallistoon. Pikkuautoluokan Yariksesta tehtiin jo rajoitettuna eränä valmistettu GRMN-sporttimalli, ja lisäksi legendaariseen maineeseen kohonnut Supra tekee comebackin ensi vuoden alussa.

Niitä vauhdittaa vielä perinteinen polttomoottori, mutta Corollan tulevasta GR-urheiluversiosta tehdään hybridi. Toyota antoi esimakua urheilullisesta hybridistä jo viimesyksyisessä Frankfurtin autonäyttelyssä esittelemänsä C-HR Hy-Power -nimisen konseptin myötä, jossa tehokas hybriditekniikka oli sullottu kompaktin C-HR-crossoverin kuoriin. Se on tehty samalle pohjalevylle kuin uusi Corolla, joten periaatteessa identtistä tekniikkaa voidaan hyödyntää myös matalampikattoisessa kompaktiautossa.

Toyotan uudesta hybridistä ei tullut Auris vaan Corolla.
Toyotan uudesta hybridistä ei tullut Auris vaan Corolla. (Kuva Toyota)

Corollan ja C-HR:n alla piilevä uusi pohjelevy tunnetaan TNGA-nimellä. Tämä perusrakenne mahdollistaa Toyotan aiempia ratkaisuja matalamman painopisteen, ja myös raideleveys on entistä muhkeampi. Molemmat asiat tekevät hyvää ajettavuudelle, joka onkin ollut viime vuosina japanilaismerkin akilleenkantapää moniin kilpailijoihin verrattuna.

Uusi pohjalevy on edeltäjiänsä niin paljon pätevämpi, että Toyota on rohkaistunut tarjoamaan jo perusmallin hybrideistä kahta eri tehoversiota. Niistä puhdikkaampi tuottaa 180 hevosvoimaa, jotka eivät vie ajettavuutta vielä lähellekään äärirajoja. Jo pienemmän Yaris GRMN:n 1,6-litrainen mekaanisesti ahdettu neloskone tuottaa 212 hevosvoimaa, joten Corollan uuden sporttihybridin teholukeman pitäisi olla 250 hepan luokkaa pahimpien kilpailijoiden tavoin.

Uuden Corollan urheiluversio on osa Toyotan pääjohtaja Akio Toyodan henkilökohtaista missiota, jonka tarkoituksena on tuoda hauskuus takaisin japanilaismerkin mallistoon. Lisäksi Toyotan monet kilpatoiminnot muun muassa urheiluprototyyppien WEC-sarjassa, rallin MM-sarjassa, Nürburgringillä ja Dakar-aavikkorallissa halutaan linkittää entistä paremmin japanilaisten katuautomallistoon. Sen tunnetuin edustaja on juuri Corolla, joten auton urheilumalli tekee hyvää imagolle, ja hybriditekniikka takaa myös sportin sosiaalisen hyväksyttävyyden.

Lue myös: Toyotan SUV-suosikin Eurooppa-versio debytoi – RAV4 Hybridissä on nyt yli 220 heppaa

Kommentoi Facebookissa