Nyt saa jälleen 1960-luvun legendaarisia Aston Martineja – ja vieläpä tehdasuusina

Uusia klassikoita kootaan 25 yksilön erä, ja niiden valmistusnumerot jatkavat siitä mihin viimeksi jäätiin.

Uusia klassikoita kootaan 25 yksilön erä, ja niiden valmistusnumerot jatkavat siitä mihin viimeksi jäätiin. (Kuva Aston Martin)

DB4 GT:n valmistus palasi auton synnyinsijoille Newport Pagnelliin.

AUTOT Aston Martinin nimellä on lähes legendaarinen kaiku, josta saadaan kiittää ennen kaikkea erästä brittiagenttia. Agentti 007 eli James Bond kurvaili Astonilla ensimmäistä kertaa vuonna 1964 ilmestyneessä Goldfingerissä, jolloin agentin alla oli elegantti DB5. Se on nähty monessa myöhäisemmässäkin Bond-leffassa, vaikka 007 on toki turvautunut myös uudempiin Aston Martineihin.

DB5 ei ollut kokonaan uusi auto, vaan jo vuonna 1958 esitellyn DB4:n paranneltu versio. Jälkimmäisestä valmistettiin myös kisahenkistä GT-mallia, joita naputeltiin kasaan yhteensä 75 kappaletta vuosina 1959–1963. Tuotantopaikkana toimi Iso-Britannian Buckinghamshiressa sijaitseva Newport Pagnellin tehdas, jossa koottiin Astonin malleja vuoteen 2007 asti.

Merkin valmistus siirtyi tuolloin nykyaikaisempiin tuotantolaitoksiin, mutta nyt vuonna 1958 käyttöön otetulla tehtaalla rakennetaan jälleen autoja. Historiallisella valmistuspaikalla ei koota kuitenkaan moderneja Aston Martineja, vaan siellä jatketaan DB4 GT:n valmistusta 55 vuoden tauon jälkeen. Uusia klassikoita kootaan 25 yksilön erä, ja niiden valmistusnumerot jatkavat siitä mihin viimeksi jäätiin.

Alkuperäinen DB4 GT Lightweight oli suunniteltu kisakäyttöön.
Alkuperäinen DB4 GT Lightweight oli suunniteltu kisakäyttöön. (Kuva Aston Martin)

Uudet DB4 GT:t tehdään historiallisen esikuvan Lightweight-version mukaisiksi, joita valmistui aikanaan vain kahdeksan kappaletta. Niiden hinnat pyörivät nykyään yli kolmen miljoonan punnan lukemissa, joten kyseessä ei ole ihan jokapojan klassikko. Ensimmäiset onnelliset omistajat saivat uusvanhat Astoninsa jo viime vuoden puolella, ja teknisesti autot ovat esikuvaansa etevämpiä.

Niissä käytetään kylläkin samaa Tadek Marekin suunnittelemaa 3,7-litraista suoraa kuutosta, mutta teholukema on noussut 302 hevosvoimasta 340 polleen modernien valmistusmenetelmien ansiosta. Voima välitetään takapyörille nelivaihteisen manuaalin kautta, ja lukkoperä parantaa pitoa. Perusmallia lyhyemmällä akselivälillä varustettu DB4 GT on kaksipaikkainen, ja auton putkirunko verhotaan alumiinisilla koripelleillä.

Tässä ei ole tapahtunut mitään muutosta 55 vuodessa, mutta osien sopivuuden pitäisi olla alkuperäistä parempi tietokoneavusteisen suunnittelun ansiosta. Myös jarruja ja turvallisuutta on kohennettu, jotta autolla uskaltaisi lähteä radallekin. Alkuperäinen DB4 GT Lightweight oli nimittäin suunniteltu kisakäyttöön, ja uudella painoksellakin voi testata kykyjään kypärä päässä.

Aston Martin tarjoaa itse auton ohella kahden vuoden mittaista rata-ajopakettia, joka vie DB4 GT:t omistajineen huippuluokan radoille ympäri maailmaa. Ohjelmaan kuuluu myös opetus aikakauden mukaisen ajotyylin saloihin. Kun kaikki oppi on imetty, itse James Bondkaan ei taitaisi päästä näitä Aston Martin -kuskeja pakoon.

Kommentoi Facebookissa