Nyt saavat tunnustusta ne maan hiljaisimmat työntekijät – ”Kannustusta tulee enemmän kuin koskaan”

Palveluvastaava Alli Pussinen on työskennellyt kaupan alalla kunnioitettavat 40 vuotta.

Palveluvastaava Alli Pussinen on työskennellyt kaupan alalla kunnioitettavat 40 vuotta. (Kuva Anne Anttila)

Koronaviruksen myötä arjen sankareiksi ovat nousseet myös siivoojat ja myyjät.

KORONAVIRUS Arvostus matalapalkkaisia työntekijöitä, kuten siivoojia ja kaupanmyyjiä kohtaan on koronaviruksen myötä noussut aivan uudelle tasolle. Näkymättömistä ahertajista on tullut arjen sankareita.

Tämän on huomannut myös Raahen Monisiivous Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Kemppainen.

– Arvostus siivoojia kohtaan näkyy monin eri tavoin, kuten esimerkiksi lisätilauksina asiakaskohteisiin. Nyt myös itse siivoojat saavat positiivista palautetta enemmän kuin koskaan, Kristiina iloitsee.

Kannustusten ja kauniiden sanojen määrä on noussut myös kaupanmyyjiä kohtaan.

– Ei päivääkään, etteikö joku asiakas huikkaa rivien välistä jotakin nättiä. Kyllähän ne kauniit sanat lämmittävät ja antavat mukavasti valoa päivän askareisiin, ABC-liikennemyymälä Pulkkilan palveluvastaavana toimiva Alli Pussinen paljastaa kiitollisena.

Raahen Monisiivouksen toimitusjohtaja Kristiina Kemppainen sanoo koronan myötä myös yrityksen sisäistä hygieniatasoa nostetun entisestään. – Mieluummin varaudumme liikaa kuin liian vähän, Kristiina sanoo.
Raahen Monisiivouksen toimitusjohtaja Kristiina Kemppainen sanoo koronan myötä myös yrityksen sisäistä hygieniatasoa nostetun entisestään. – Mieluummin varaudumme liikaa kuin liian vähän, Kristiina sanoo. (Kuva Monisiivous)

Siivousta on tehostettu

Kristiina ja Eero Kemppaisen luotsaamalla siivousalan yrityksellä on takanaan 37 toimintavuotta ja nyt myös raahelaisyrityksessä eletään täysin poikkeuksellisia aikoja.

– Kohteemme ovat pääsääntöisesti eri alan yrityksiä, mutta 45 työntekijän voimin voimme tarjota palveluitamme myös asuntoyhtiöihin. Toiminnan laajuuden huomioon ottaen koronavirus näkyy toimenkuvassamme monin eri tavoin. Esimerkiksi yritysasiakkaat ovat tehostaneet siivousta, kuten kohteiden kosketuspintojen desifiointia sekä sosiaali- ja wc-tilojen siivoustaajuuden korottamista, Kristiina kertoo.

Toimitusjohtaja Kemppainen antaa tunnustusta myös hyville työntekijöilleen, joista valtaosa suhtautuu vallitseviin olosuhteisiin joustavasti ja ovat valmiita pikaisiinkin muutoksiin työvuoroissa.

– Sairaspoissaoloja on ollut tavallista enemmän madaltuneen poissaolokynnyksen takia. Haluamme kuitenkin pelata varman päälle, joten jos työntekijällä on flunssan oireita, niin hän saa jäädä kotia.

Kristiina Kemppainen on iloinen myös siitä, että nyt myös siivoojat saavat osakseen ansaitsemaansa arvostusta.

– Nyt jos koskaan ymmärretään, kuinka iso merkitys tilojen puhtaana pidolla on tarttuvan taudin ehkäisemisessä. Onneksi meidän asiakaskuntamme on osannut ilmaista arvostuksensa myös ennen koronaa.

Siivooja Jaana Moisala-Hautamäki on huomannut omassa työssään, että siivoojan arvostus on noussut koronan myötä aivan uudelle tasolle. – Meitä jopa kaivataan, Jaana tunnustaa kiitollisena.
Siivooja Jaana Moisala-Hautamäki on huomannut omassa työssään, että siivoojan arvostus on noussut koronan myötä aivan uudelle tasolle. – Meitä jopa kaivataan, Jaana tunnustaa kiitollisena. (Kuva Monisiivous)

Puhtaasta likaiseen

Siivousalan yrittäjänä Kristiina Kemppainen sanoo ohjeistaneensa työntekijänsä niin sanottuun aseptiseen eli puhtaasta likaiseen -työjärjestykseen.

– Siivouksen hopealanka on nimenomaan oikea työjärjestys, desinfiointiaineiden oikea käyttö sekä työvälineiden puhtaanapito.

Kristiina sanoo tehostaneensa siivousta myös yrityksen omissa tiloissa sekä tehtäväkentällä.

– Toimistoamme siivotaan päivittäin ja kosketuspinnat desinfioidaan kaksi kertaa päivässä. Myös avainkaappi pyyhitään desinfiointiaineella päivittäin. Lisäksi kaikilla siivoojillamme on työautoissaan desinfiointiainetta sekä kertakäyttöliinoja auton kosketuspintojen säännölliseen puhdistukseen. Autoissa on myös käsidesit, samoin kuin pyörillä kulkevissa repuissakin. Lisäksi käytämme siivouskäsineitä ja huolehdimme tarkoin myös käsien pesusta.

Myös niin sanottuihin turvaväleihin on Kristiinan mukaan kiinnitetty huomiota.

– Henkilökunnan taukotilassa on harvennettu tuoleja. Lisäksi ruokapöydän päädyssä sekä hallin tiloissa on muistin virkistykseksi lappu, jossa kehotetaan pitämään riittävät turvavälit. Myös vierailijoita pyydetään käyttämään käsidesiä.

Siivousalan ammattilaisena Kristiina sanoo varautuneensa mieluummin liikaa kuin liian vähän.

– Yrittäjinä olemme huolissamme myös omasta terveydestämme. Jos minä tai Eero tai pahimmassa tapauksessa sairastumme molemmat, niin kaikkea ei voi hoitaa etänä. Kaikkeen on kuitenkin varauduttava ja jos lisää tiukennuksia tulee, niin myös niihin olemme valmiina.

Alli Pussinen toivoo, että kaikki asiakkaat huomioisivat ostoksille tullessaan riittävän turvavälin sekä käsihygienian. – Käsidesiä on hyvä käyttää mennen, tullen ja palatessa. Myös suojakäsineiden käyttöä suosittelemme, Alli ohjeistaa.
Alli Pussinen toivoo, että kaikki asiakkaat huomioisivat ostoksille tullessaan riittävän turvavälin sekä käsihygienian. – Käsidesiä on hyvä käyttää mennen, tullen ja palatessa. Myös suojakäsineiden käyttöä suosittelemme, Alli ohjeistaa. (Kuva Anne Anttila)

”Nyt meidätkin huomataan”

Palveluvastaava Alli Pussinen on työskennellyt kaupan alalla kunnioitettavat 40 vuotta.

– Vuosikymmeniin mahtuu monenlaisia aikoja, mutta koskaan ei hyllyjen välit ole olleet näin tyhjät. Hiljaista on, Alli sanoo.

Vaikka asiakasmäärä on reippaasti puolittunut, niin myyjiä kuitenkin tarvitaan.

– Koronasta huolimatta meidän tulee pitää ihmiset tuoreessa leivässä. Ruokahuollon on pelattava, olipa aika mikä tahansa.

Kaupan työntekijät, mukaan lukien Alli Pussinen, ovat huomanneet, että ihmisten arvostus kassatätejä kohtaan on koronan myötä kasvanut.

– Kyllä! Vaikka turvaväli pidetäänkin, niin kehuja satelee päivittäin. Ihmiset arvostavat tekemäämme työtä ja myös sanovat sen. Tämä on todella mieltä lämmittävää, sillä yleensä meitä hyllyjen välissä ahertajia ei juuri huomata, huomioimisesta puhumattakaan, Alli kertoo kiitollisena.

Lue myös: Yksinyrittäjät ovat koronaviruskriisin keskellä suuressa pulassa – ”Liikkeen sulkeminen merkitsee nollatuloja”

Kommentoi Facebookissa