Suomeen saapui kaksi miljoona maskia ja 230 000 hengityssuojainta – suomalaisyrityksillä valmiudet valmistukseen

Finnairin A-350-kone lastinaan kirurgisia maskeja ja hengityksensuojaimia saapui Kiinasta.

Finnairin A-350-kone lastinaan kirurgisia maskeja ja hengityksensuojaimia saapui Kiinasta ja aiheutti kohun. (Kuvituskuva Finnair)

Kotimainen hengityssuojainten ison mittakaavan valmistus käynnistyy toukokuussa.

KORONAVIRUS Suomeen Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapui tänään Finnairin A-350-koneella koronaviruspandemian johdosta kipeästi kaivattuja suojavarusteita. Asiasta kertoi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema Twitterissä.

”Ensimmäinen Huoltovarmuuskeskuksen tilaama #Finnair’in A-350 koneellinen kirurgisia maskeja (2 milj. kpl) ja hengityksensuojaimia (230 000 kpl) Kiinan Quangzhou:sta laskeutui hetki sitten Helsinki-Vantaan kentälle.”

Rahtokonetta odotettiin saapuvaksi jo viime viikolla, mutta toimitus viivästyi. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen puolestaan twiittasi, että suojamateriaali vaatii tarkastuksen ennen käyttöön ottamista.

”Materiaalit tarkastetaan ja testataan normaalin käytännön mukaisesti ennen käyttöönottoa. Lisää on tulossa ja myös kotimainen tuotanto on käynnistymässä. Teemme kaikkemme suojavarusteiden riittävyyden ja saatavuuden takaamiseksi. Hoivahenkilöstön suojauksen varmistamiseksi huoltovarmuuskeskus toteuttaa tarvikkeiden jakelun suunnitelmallisesti ja tarpeen mukaan.”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vahvistaakin, että suomalaisyrityksillä on valmiudet suojamateriaalien valmistukseen. Haasteena laajan kotimaisen tuotannon aloittamisessa on Lintilän mukaan ollut, että Suomessa ei ole ollut vaadittavia koneita ja raaka-aineita.

– Nyt olemme tilanteessa, jossa ainakin kaksi kotimaista yritystä on valmistelemassa suojaintuotannon käynnistämistä, Lintilä sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt yhdessä suomalaisen elinkeinoelämän, tutkimuslaitosten ja muiden viranomaisten kanssa kotimaisten suojamateriaalien valmistuksen edellytykset. Selvityksessä on löydetty kymmeniä kotimaisia valmistajia, joilla on kiinnostusta ja edellytyksiä valmistaa joko hengityssuojaimia tai suojavaatteita.

Ensimmäinen tavoite on käynnistää kotimaisten suu-nenäsuojainten sekä hengityssuojainten valmistus. Suomessa ei tällä hetkellä ole omaa hengityssuojavalmistusta. Teknologian tutkimuskeskus VTT on viikonlopun aikana arvioinut yritysten teknisen valmiuden.

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt keskustelut VTT:n arvioissa esiin nousseiden yritysten kanssa ja selvittänyt, miten esimerkiksi Business Finlandin rahoituksella on mahdollisuus vauhdittaa kotimaisen tuotannon liikkeelle lähtöä. Mikäli suunnitelmat etenevät odotusten mukaisesti, kotimainen hengityssuojainten ison mittakaavan valmistus käynnistyy toukokuussa.

Suojavaatteiden valmistuksen osalta lähtötilanne on hengityssuojaimia parempi, sillä Suomessa toimii yrityksiä, jotka valmistavat muun muassa suojapukuja, -myssyjä ja -käsineitä.

Lue myös: Koronan riskiryhmään kuuluu Itä-Savossa joka kolmas yli 18-vuotias – koko Suomessa yli miljoona

Kommentoi Facebookissa