Testillä voidaan luotettavasti todeta koronavirustartunta – parantumisen osoittaminen on ongelmallisempaa

Jos koronavirustartunnan saanut tarvitsee sairaalahoitoa, häntä hoidetaan eristyksessä ja henkilökunta noudattaa varotoimia.

Jos koronavirustartunnan saanut tarvitsee sairaalahoitoa, häntä hoidetaan eristyksessä ja henkilökunta noudattaa varotoimia. (Kuva Fotolia)

Sairaalasta kotiutettu koronavirustartunnan saanut potilas ei välttämättä ole vielä kokonaan parantunut.

KORONAVIRUS Koronaviruksen toteamiseen käytettävä PCR-testi ei kerro luotettavasti tartunnan saaneen tartuttavuudesta tai parantumisesta. PCR-testiä käytetään koronavirustartunnan toteamiseen ja siihen se soveltuu hyvin.

Sen sijaan parantumisen osoittaminen negatiivisella PCR-testituloksella on ongelmallisempaa. Siinä vaiheessa, kun henkilön ei katsota enää olevan tartuttava, eristystoimet voidaan purkaa.

– Tiedämme tavallisista hengitystieviruksista, että virusta voidaan havaita hengitysteistä jopa viikkoja taudin sairastamisen jälkeen herkillä PCR-testeillä. Sama pätee myös koronavirusinfektioon. Positiivinen PCR-testitulos oireiden loppumisen jälkeen ei tarkoita sitä, että henkilö olisi vielä tartuttava, sanoo HUS:n infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.

Hyväkuntoinen koronavirustartunnan saanut henkilö voi sairastaa kotona. Henkilön tulee olla eristyksessä kotona. Eristystä jatketaan vähintään seitsemän vuorokautta riippumatta siitä, onko hänellä oireita vai ei. Jos henkilöllä on oireita vielä seitsemän vuorokauden jälkeen, hänen tulee olla kotona, kunnes hän on ollut oireeton vähintään vuorokauden ajan. Uutta koronavirusnäytettä ei ole tarpeen ottaa.

Jos koronavirustartunnan saanut tarvitsee sairaalahoitoa, häntä hoidetaan eristyksessä ja henkilökunta noudattaa varotoimia sekä käyttää suojaimia. Jos potilas siirtyy toivuttuaan sairaalasta suoraan kotiin, uusia koronavirusnäytteitä ei ole tarpeen ottaa. Potilas saa tarvittavat ohjeet kotiutuessaan.

Kun potilas siirtyy sairaalasta jatkohoitopaikkaan tai kuntoutukseen, uusia koronavirusnäytteitä ei oteta, jos potilas on ollut kaksi vuorokautta oireeton ja oireiden alusta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

Jos sairaalahoito pitkittyy esimerkiksi jonkun muun sairauden hoidon vuoksi, tällä hetkellä toimitaan siten, että eristys- ja varotoimet lopetetaan, kun potilaasta on otettu kahtena peräkkäisenä päivänä koronavirusnäytteet ja ne ovat olleet negatiiviset.

– Sairaalasta kotiutettu koronavirustartunnan saanut potilas ei välttämättä ole vielä kokonaan parantunut, vaikka virusta ei enää hänen elimistöstään löytyisikään. Jos infektio on aiheuttanut keuhkomuutoksia, niiden korjaantuminen voi viedä pitkän ajan. Aika näyttää, miten hyvin ja missä ajassa koronaviruksen aiheuttamat muutokset parantuvat, Järvinen toteaa.

Suurin osa koronavirustartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana tai lievin oirein. Lievästi oireilevat toipuvat parissa viikossa. Heillä, joilla tauti on vakavampi, oireet voivat jatkua jopa viikkoja.

Lue myös: Suomeen saapui kaksi miljoona maskia ja 230 000 hengityssuojainta – suomalaisyrityksillä valmiudet valmistukseen

Kommentoi Facebookissa