Nyt se on varmaa – Venäjä suljetaan kaksista olympialaisista

Venäjä on suljettu olympiakisoista ja urheilun maailmanmestaruuskisoista vuosiksi 2021-22

Venäjä on suljettu olympiakisoista ja urheilun maailmanmestaruuskisoista vuosiksi 2021-2022. (Kuva AOP)

Venäjä joutuu dopingohjelmansa takia sivuun sekä Tokion 2021 kesäolympialaisista että Pekingin 2022 talviolympialaisista.

OLYMPIALAISET Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS julkaisi torstaina päätöksensä käsiteltyään Venäjän valituksen dopingpannastaan. CAS päätti pitää Venäjän dopingpannan voimassa, mutta lyhensi sen neljästä vuodesta kahteen.

Alun perin Venäjä oli saanut kansainväliseltä antidopingjärjestöltä Wadalta 2019 neljän vuoden kilpailukiellon kansainvälisiin maailmanmestaruustason urheilutapahtumiin sekä olympialaisiin. Venäjä valitti päätöksestä CAS:lle.

CAS:n päätöksen myötä Venäjä on sivussa Tokion 2021 kesäolympiakisoista sekä Pekingin 2022 talviolympialaisista. Venäläisurheilijat voivat osallistua olympialaisiin itsenäisinä kilpailijoina, mutta eivät saa käyttää maansa kansallistunnuksia.

Venäjä oli saanut vastaavan rangaistuksen jo Pyeongchangin 2018 talviolympialaisiin. Venäjän yleisurheilijat joutuivat kilpailemaan Rio de Janeiron 2016 kesäolympialaisissa jo olympialipun alla.

Pyeongchangin miesten jääkiekkoturnauksessa kultaa voitti joukkue, joka pelasi punavalkoisissa peliasuissa, joissa luki teksti ”Olympic Athlete From Russia” eli ”olympiaurheilija Venäjältä”. Venäjän supertähti Ilja Kovaltshuk ilmoitti Pyeongchangissa Sport Contentin haastattelussa pitävänsä uudesta peliasustaan.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Pyeonchangin kisojen katsomoissa nähtiin olympialaisissa runsaasti Venäjän kansallislippuja. Niitä ei kielletty, vaikka urheilijat ”neutraaleja” olivatkin,

Wadan Venäjälle määräämä rangaistus perustuu maan järjestelmälliseen dopingkulttuuriin, jota on edistetty valtiojohtoisesti. Sotshin 2014 talviolympialaisista paljastui useita venäläisten suorittamia dopinghuijauksia.

Venäjä on kiistänyt väitteet. Venäjä väittää joutuneensa kansainvälisen poliittisen ajojahdin uhriksi.

CAS:n päätös merkitsee, että Venäjä ei saa pelata 2022 jalkapallon MM-kisoissa. Tai ei ainakaan saa pelata kansallistunnuksillaan. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ei ole vielä ottanut kantaa, miten Wadan rangaistuksen myötä toimitaan.

Myöskään kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ei ole ottanut kantaa, miten Venäjän suhteen jääkiekon MM-kisoissa toimitaan. CAS:n päätöksen myötä kuitenkin varmistui, että Venäjä voi järjestää jääkiekon MM-kisat 2023 Pietarissa suunnitelmien mukaisesti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomella synkät näkymät Tokion olympialaisiin – ”paras Pohjoismaa” kuulostaa nyt vitsiltä

Kommentoi Facebookissa