Nyt vaihtuu sote-uudistuksen vetäjä – Tuomas Pöysti haluaa jättää tehtävän

Tuomas Pöysti on päättänyt luopua sote-valmistelusta, koska hän on myös tuleva oikeuskansleri.

Tuomas Pöysti on päättänyt luopua sote-valmistelusta, koska hän on myös tuleva oikeuskansleri. (Kuva AOP)

Yle kertoo tulevan oikeuskanslerin todenneen oman kaksoisroolinsa olevan ongelmallinen.

SOTE Valtioneuvoston oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella maamme ylin laillisuusvalvoja. Oikeuskansleri valvoo muun muassa valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden sekä tasavallan presidentin virkatoimien lainmukaisuutta.

Jaakko Jonkan jäätyä eläkkeelle toukokuun alussa hänen tehtäviään on hoitanut apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale. Pientä kohua syntyi, kun oikeusministeriö ilmoitti tehtävään hakeneille ehdottavansa oikeuskansleriksi Veli-Pekka Viljasta. Ilmoituksen jälkeen kerrottiin kuitenkin yllättäen, että asia on poistettu käsittelystä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti lopulta sote-uudistusta viime vuodet vetäneen alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin uudeksi oikeuskansleriksi, valtioneuvoston esityksestä. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Nyt puolestaan sote on kohdannut ongelmia ja sen valmistelu menee uusiksi. Tällä viikolla erityisesti oppositiopuolueiden puheenjohtajat kehottivat Pöystiä harkitsemaan, pitäisikö hänen siirtyä syrjään valinnanvapauslain valmistelusta.

Perustuslaillisten ongelmien johdosta keskeisiä osia valinnanvapauslaista joudutaan laatimaan uudelleen. Ongelmaksi nähtiin se, että Pöysti olisi toiminut sekä lain valmistelijana, että sen tulevana valvojana.

Pöysti kertoo nyt Ylelle käyttäneensä harkintaansa.

– Kun valinnanvapauslaissa edellytetään uutta valmistelua, pitäisin parempana, että yksityiskohtaisen valmistelun valinnanvapauslakiin tekisi toinen henkilö.

Pöystin oli määrä siirtyä valtiovarainministeriön hallinto-osastolle viimeistelemään uudistusta.

– Jos siitä positiosta käsin konkreettisesti valmistelee korjaavaa esitystä, se ei näytä riittävän hyvältä ja voi tulla kysymyksiä. Parempi on, että näitä kysymyksiä ei pääsisi syntymään, Tuomas Pöysti kommentoi Ylelle.

– Näen tarpeellisena turvata, että tehtävään nimetään sosiaali- ja terveysministeriöstä henkilö, joka vastaa valinnanvapauslain valmistelusta – ja se en ole minä, Pöysti toteaa.

Ratkaisu on syntynyt nopeasti eikä Pöysti ollut vielä keskustellut ministereiden tai kansliapäällikön kanssa.

Tuomas Pöysti on 47-vuotias virkamies, valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan tehtävästä hänet nimitettiin sote-uudistuksesta vastaavaksi alivaltiosihteeriksi vuonna 2015. Pöysti on syntynyt Rovaniemellä ja kasvanut sekä opiskellut Lapissa, hän väitteli tohtoriksi vuonna 1999 Lapin yliopistosta.

Sote-sotkujen johdosta myös vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on todennut, että jos tulevat maakuntavaalit joudutaan siirtämään huhtikuulta 2018 eteenpäin, ne kannattaa siirtää suoraan vähintään huhtikuulle.

Kommentoi Facebookissa