Oikeanlainen suojautuminen ehkäisee punkkien levittämiä tauteja – näin teet punkkitarkastuksen

Muista punkkisyyni aina luonnossa liikkumisen jälkeen.

Muista punkkisyyni aina luonnossa liikkumisen jälkeen. (Kuva Fotolia)

Suomessa punkit levittävät pääasiallisesti borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta.

PUNKKI Puutiaiset, kansankielellä punkit, liikkuvat sulan maan aikana, ja niitä tavataan kaikkialla Suomessa. Punkkien levittämiä tauteja todetaan eniten kesällä ja syksyllä. Oikeanlainen suojautuminen sekä punkkitarkastus luonnossa liikkumisen jälkeen ovat tehokkaita keinoja ehkäistä punkkien levittämiä tauteja.

Tavallisimpia punkkien levittämiä tauteja Suomessa ovat borrelioosi sekä puutiaisaivotulehdus eli TBE. Borrelioosin oireena on noin puolessa tapauksista punainen ja laajeneva ihottuma, mutta se voi olla myös oireeton tai muistuttaa tavallista flunssaa.

Borrelioosiin ei ole rokotetta, vaan tautia hoidetaan antibiooteilla. THL:n tartuntatautirekisteriin sekä perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusrekisteriin eli AvoHilmoon ilmoitetaan vuosittain yhteensä noin 7 000 borreliatapausta.

Puutiaisaivotulehdus on taudinkuvaltaan kaksivaiheinen. Yleensä noin viikon kuluttua puremasta ilmenee kuumeilua, pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää yleensä noin 4‒7 päivää, ja valtaosa infektioista päättyy tähän. Vain 20‒30 prosenttia sairastuneista saa varsinaisen aivotulehduksen noin viikon kuumeettoman jakson jälkeen. Taudin hoito on oireenmukaista ja aivotulehdus vaatii sairaalahoitoa.

THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitetaan vuosittain noin 60–90 TBE-tapausta ja tautiriski vaihtelee alueittain. Riskialueilla keskimäärin 1–2 prosenttia punkeista kantaa puutiaisaivotulehdusta. Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote, ja riskialueiden asukkaat saavat sen maksutta terveyskeskuksesta.

Juttuvinkki: Punkkikausi on alkanut – koiranomistajan kannattaa ottaa nämä asiat huomioon

Borrelioosin aiheuttaman bakteerin siirtyminen punkista ihmisen elimistöön kestää useita tunteja, joten poistamalla punkki vuorokauden sisällä sen tarttumisesta, voi vähentää borrelioosin riskiä merkittävästi.

Näin teet punkkitarkastuksen:

  • Tee punkkitarkastus kerran päivässä, kun olet liikkunut tai lapsesi on liikkunut luonnossa alueilla, joilla on punkkeja.
  • Tarkista iho kauttaaltaan ja kiinnitä erityistä huomiota kainaloihin, nivusiin ja polvitaipeisiin, napaan ja vyötärön alueeseen, päänahkaan ja hiuksiin sekä korviin ja korvantaustoihin.
  • Tarkista myös vaatteet niihin tarttuneiden punkkien varalta. Tarkista myös lemmikkien iho ja turkki, sillä ne voivat kuljettaa punkkeja sisätiloihin. Keskustele tarvittaessa eläinlääkärin kanssa lemmikin punkkien torjunnasta tarkemmin.
  • Jos löydät ihoon tarttuneen punkin, poista se välittömästi tarttumalla sitä mahdollisimman läheltä ihon pintaa ja vetämällä se tasaisella liikkeellä poispäin ihosta. Pese ja desinfioi puremakohta ja merkitse päivä vielä kalenteriin, jotta se on tarvittaessa muistissa.

Muista nämä kun liikut luonnossa:

  • Pukeudu vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin, punkki erottuu vaaleista vaatteista paremmin.
  • Laita housunlahkeet sukkien sisään.
  • Käytä korkeavartisia saappaita.
  • Käytä iholle levitettäviä hyönteiskarkotteita lisäsuojana paljaaksi jääville ihoalueille.

– Monet suomalaiset ovat huolissaan punkkien levittämistä taudeista ja arvioivat riskin esimerkiksi TBE- tartunnalle huomattavasti todellisuutta suuremmaksi. Riskiä ei kannata vähätellä, muttei myöskään suurennella, eikä luonnossa liikkumista tarvitse rajoittaa punkkien pelossa. Oikeanlaisen suojautumisen ja punkkisyynin avulla luonnossa liikkumisesta voi nauttia rauhassa, sanoo THL:n tutkija Henna Mäkelä.

Lue myös: Metsässä pienin on usein vaarallisin – rokotusten on hyvä olla luonnossa liikkujilla kunnossa

Kommentoi Facebookissa