Olisiko sinulla myydä heinäsirkkoja – niistä on nimittäin pula?

Niittykummun maatila Joensuusta on laajentamassa tuotantoaan hyönteiskasvatukseen.

Niittykummun maatila Joensuusta on laajentamassa tuotantoaan hyönteiskasvatukseen. (Kuva Fotolia)

Kymmenen elintarvikealan yritystä valittiin sparraukseen, mukana heinäsirkkoja kasvattava tila.

TALOUSELÄMÄ Yritysten maksuttomaan kasvuohjelmaan Elintarvikealan Kasvupolulle on valittu 10 kasvupotentiaalisinta yritystä 31 hakijan joukosta. Elintarvikealan Kasvupolku järjestetään ensimmäistä kertaa osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrauskilpailua, Kasvu Openia.

Yritykset, jotka pääsivät jatkoon asiantuntijoiden sparrattaviksi ovat Iltalypsy Oy Kiuruvedeltä, Eijan Juures ja Vihannes Saarijärveltä, Kotipellon Puutarha Nousiaisista, Niittykummun Maatila Joensuusta, Peltolan Juustola/Milk In Oy ja Metsäpellon Mansikat Suonenjoelta, Pielispakari Oy Nurmeksesta, Polar Shiitake Oy Rääkkylästä, Pesolan Pihviliha Iisalmesta ja Birkkalan Tila Suomusjärveltä.

Yritysten liikeideat liittyvät esimerkiksi luomuspeltin viljelyyn, villiyrttien jatkojalostamiseen, juuresten jalostamiseen, erikoissalaatteihin ja syötäviin kukkiin, sinihomejuuston valmistukseen, mansikan pöytäviljelyyn tai luomusiitakesienien tuottamiseen.

Yksi Kasvupolulle valituista on marjoja, vihanneksia, juureksia ja viljaa tuottava Niittykummun maatila, joka on laajentamassa tuotantoaan hyönteiskasvatukseen, hyönteisten tuottamiseen ja niiden käyttämiseen elintarvikkeena yhtenä vaihtoehtona lihakarjasta saatavalle eläinperäiselle proteiinille.

Koska EU-lainsäädäntö estää tällä hetkellä hyönteisten tuottamisen ihmisravinnoksi, aikoo yrittäjä Hermanni Nieminen tuottaa niistä aluksi lemmikkieläinten ruokia. Markkinointi alkaa jo tänä vuonna.

– Saamme tätä kautta menetelmän haltuun ja markkinoinnin alulle. EU:lla on kuitenkin kova paine muuttaa lakia ensi vuonna, sillä vaihtoehtoisia proteiinilähteitä tarvitaan globaalissa mittakaavassa väestön kasvaessa. Hollanti, Belgia ja Iso-Britannia ovat jo nostaneet oman lakinsa EU-lain ohi ja tuottavat hyönteisravintoa, mutta raaka-aineesta on kova pula, Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan asiakkaat ovat tehneet jo alustavia tilauksiakin heinäsirkoista.

– Niitä ovat jo mansikanhakijatkin kyselleet, etenkin he, joilla on kokemuksia hyönteisravinnosta ulkomailta tai ovat jopa itsekin niitä kasvattaneet”.

Tuomariston jäsen, elinkeinoasiamies Tapani Laitinen SavoGrow Oy:stä kertoo, että alueiden kehitysyhtiöt tulevat käymään läpi myös ne yritykset, jotka eivät nyt tulleet valituiksi Kasvupolulle.

– Siellä on hyviä ajatuksia, mutta kasvu on lähinnä normaalien investointien varassa. Jonkun ajan päästä kasvu voi olla niissäkin sellaista, mitä Kasvu Openissa haetaan. Pitää olla jotain perusorgaanisesta kasvusta poikkeavaa, ehkä uusi tuote kehitteillä tai mahdollisuus kansainvälisille markkinoille, Laitinen sanoo.

Laitisen lisäksi tuomaristoon kuuluvat Hanna Kallio Aava & Bang Oy:stä, Minna Heikkinen Pielisen Karjalan Kehittämiskeskuksesta ja Eija Pihlaja Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. Tuomaristo valitsee Kasvupolun semifinaalissa 30.3. kaksi parasta yritystä, jotka etenevät lokakuussa järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin.

Kommentoi Facebookissa