Öljyrahan voimaa ei voi vastustaa – Rosa Lappi-Seppälä Messin ja Ronaldon rinnalle

Saudi-Arabian jalkapallofaneja MM-kisoissa Qatarissa. (Kuva AOP)

Saudi-Arabia joutui perustamaan naisten jalkapallomaajoukkueen, jotta voisi järjestää miesten MM-kisat 2030. Suomalainen Rosa Lappi-Seppälä on pestattu saudien naisten maajoukkueen päävalmentajaksi ja samalla Saudi-Arabian urheilupesun propagandavälineeksi.

JALKAPALLO Saudi-Arabia hakee jalkapallon 2030 MM-kisoja yhdessä Kreikan ja Egyptin kanssa. Tiettävästi Saudi-Arabia on tarjoutunut maksamaan kaikki kulut, joten Kreikka ja Egypti pääsevät kyseenalaisessa projektissa helpolla.

Hakemuksensa mannekiiniksi Saudi-Arabia haali Lionel Messin. Lisäksi Cristiano Ronaldo pelaa nykyään Saudi-Arabian pääsarjassa toimien epäsuorasti saudien kisahankkeen tukena.

Mutta Messi ja Ronaldo eivät pelkästään vielä riitä. Saudi-Arabian oli muutama vuosi sitten pakko perustaa naisten maajoukkue. Tämä toimenpide suoritettiin siksi, koska FIFA ei voi myöntää MM-kisaisännyyttä maalle, jolla ei ole naisten maajoukkuetta.

Qatarin oli aikoinaan pakko perustaa naisten maajoukkue MM-kisahankkeensa takia. Nyt MM-kisat on Qatarissa pelattu, eikä naisten jalkapalloon Qatarissa enää juuri panosteta.

Saudi-Arabian on sen sijaan pakko panostaa vielä kahdeksan vuoden ajan. Tällä viikolla Suomessa kohahdettiin, kun tuli ilmoitus Rosa Lappi-Seppälän pestistä Saudi-Arabian naisten maajoukkueen päävalmentajana.

Lappi-Seppälästä tuli tiettävästi kallispalkkaisin suomalainen jalkapallovalmentaja. Tosin hyvin irvokkaalla tavalla.

Saudi-Arabiassa riittää ihmisoikeusloukkauksia. Maan lain mukaan miehen on oltava naisen huoltaja. Aviorikoksesta voi seurata teloitus ja mielenosoitukseen osallistuminen naisten oikeuksien puolesta voi tietää pitkää vankilareissua.

Urheilupesulla Lappi-Seppälän avulla Saudi-Arabia haluaa kiinnittää huomion toisaalle. Tasa-arvoisesta Pohjoismaasta tulevalla naisten maajoukkueen valmentajalla tehdään imagollista urheilupesua. Puhutaan, että naisten asema Saudi-Arabiassa kohenisi, vaikka tällaista maan vallanpitäjät eivät todellisuudessa suunnittele.

Lappi-Seppälä ei ole tyhmä, etteikö tajuaisi Saudi-Arabian todellista tilannetta. Rahasumma on todennäköisesti ollut niin iso, ettei hän ole pystynyt siitä kieltäytymään.

Vuoden 2030 MM-kisajärjestäjä valitaan 2024. Valintaprosessi suoritetaan FIFA:n jäsenmaiden demokraattisella äänestyksellä.

Saudi-Arabiassa riittää rahaa, eikä kisojen järjestäminen siellä ole poissuljettua, vaikka Qatarin kisoista negaatiomyrsky seurasikin. Öljyraha on hyvä voiteluväline köyhemmille maille.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rallin MM-sarja on urheilullisella takamatkalla

Kommentoi Facebookissa