Rallin MM-sarja on urheilullisella takamatkalla

Ruotsin rallissa auraaja joutui antamaan kohtuuttomasti tasoitusta. (Kuva Toyota Gazoo Racing)

Kalle Rovanperä menetti kahdessa perättäisessä rallissa voittomahdollisuutensa lähtöjärjestyksen takia.

RALLI Urheilun perusidea on, että paras voittaa. Rallin MM-sarjassa näin ei ole, koska paras ei välttämättä voita.

Sarjan säännöissä lukee, että pistejohtaja tai kauden avauskisassa hallitseva maailmanmestari laitetaan ensimmäisenä reitille kilpailun avauspäivänä. Lumi- ja soraralleissa tämä auraaja antaa väistämättä tasoitusta kilpakumppaneilleen.

MM-sarjan paras kuljettaja, hallitseva maailmanmestari Kalle Rovanperä on monessa kisassa antanut auraajana kohtuuttoman paljon tasoitusta. Aurauksen seurauksena Rovanperä ei kyennyt taistelemaan voitosta tämän kauden avauskilpailussa Monte Carlossa eikä toisessa kilpailussa Ruotsissa.

Menee tietysti jossittelun puolelle, olisiko Rovanperä voittanut Montessa ja Ruotsissa avauspäivän paremmalla lähtöpaikalla. Se on kuitenkin kiistaton fakta, että paremmalla lähtöpaikalla hän olisi saanut paremmat mahdollisuudet voittotaistoon.

Lähtöjärjestyssääntö on saanut raippaa vuodesta toiseen. Silti siitä pidetään uppiniskaisesti kiinni.

On useasti ehdotettu, että lähtöjärjestys ratkaistaisiin aika-ajoissa, joiden perusteella kuljettajat saisivat valita lähtöpaikkansa. Kisojen urheilullinen arvo voisi nousta, mutta ehdotukset ovat toistaiseksi kaikuneet kuin kuuroille korville.

Rallin MM-sarja ei muutenkaan ole urheilullisesti parhaalla tolalla. Autonvalmistajia on mukana vain kolme, ja ainoastaan muutama kuski taistelee tosissaan maailmanmestaruudesta. Ei ole syytä ihmetellä, jos rallin MM-sarjan suosio ei kasva.

Autoteollisuus on mullistumassa. On vain ajan kysymys, milloin rallin MM-sarjassa kilpaillaan sähköautoilla. Onhan sarja ensisijaisesti olemassa autonvalmistajien kehitystyötä varten.

Sähköautoaika tuonee mukaan uusia autonvalmistajia. Niillä toivottavasti on halua kehittää myös MM-sarjan urheilullista puolta. Katsojat ansaitsevat parempaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kalle Rovanperä ei yltänyt Ruotsissa edes podiumille

Kommentoi Facebookissa