Olli Jokinen täräytti yllätyksen – median ennustelut täysin pieleen

NHL-legenda Olli Jokinen valmentaa SM-liigassa Mikkelin Jukureita.

NHL-legenda Olli Jokinen valmentaa SM-liigassa Mikkelin Jukureita. (Kuva Liiga)

Olli Jokisen piti epäonnistua Jukureissa. Niin ei käynytkään.

JÄÄKIEKKO Mikkelin Jukurien kausi SM-liigassa päättyi katkeraan tappioon KooKoolle puolivälieräsarjan seitsemännessä pelissä maalein 0-1. Pettymys oli mikkeliläisleirissä raju, vaikka ennen kauden alkua harva odotti Jukurien etenevän edes säälipudotuspeleihin.

Vuosi sitten Jukurit jysäytti kohu-uutisen, kun kerrottiin Olli Jokisen tulevan seuran päävalmentajaksi. Komean peliuran NHL:ssä, SM-liigassa ja Suomen maajoukkueessa pelanneella Jokisella ei ollut aiempaa valmentajakokemusta pääsarjatasolta, joten median besserwisserit tietenkin lyttäsivät Jokisen pestin armotta. Katkeruutta lisäsi, että Jokinen tuli tehtäväänsä niin sanotusti ”jonon ohi”.

Jokinen sai käyttöönsä kelpo joukkueen, joka oli hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa. Itse joukkueesta uutisoitiin kuitenkin vähemmän. Mediat keskittyivät mollaamaan Jokista, Jukurien ”väärää valmentajavalintaa”.

Jääkiekossa maalit edelleen ratkaisevat. Ei pelitapa, vaikka suomalaista mediaa lukiessa saa välillä kuvan, että jääkiekko olisi mäkihypyn tavoin myös tyylipistelaji. Vuoden 2010 MM-kisoissa Petteri Sihvosen mukaan Leijonien pelitapa oli parhaimmillaan 1-4 -tappioon päättyneessä Tanska-ottelussa.

Jokisen Jukurien peli poikkesi vierumäkeläisen aatemaailman pelitavasta. Tulokset olivat erittäin hyviä. Runkosarjassa Jukurit sijoittui toiseksi ja välieräpaikka oli yhdestä maalista kiinni.

Jokista auttoi tietysti sekin, että joukkueen pelaajamateriaali oli Liigaan nähden hyvää tasoa. Itse asiassa Jukurien pelaajamateriaalilla puolivälieräpaikka ei ollut yllätyskään. Jos media olisi syksyllä viitsinyt tehdä syvällisempiä analyyseja, olisi puolivälieräpaikkaa pidetty jopa loogisena tavoitteena.

Olli Jokinen ja Jukurit olivat SM-liigakauden piristävä ilmiö. Muistetaan sekin, ettei Jokinen yksin menestystarinaansa rakentanut, vaan taustalla oli hyvä valmennustiimi ja joukkuekin oli koottu hienosti.

Mutta Jokisen joukkue todisti, että SM-liigassa voi menestyä erilaisellakin konseptilla. Medialle Jokinen voi sanoa, että se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa.

Täyskäännöksiä voi mediassa tapahtua. Spekulointi voi piankin siirtyä siihen, onko NHL:n seuraava suomalainen päävalmentaja Jukka Jalonen vai Olli Jokinen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: SM-liigan välieräparit selvillä – HIFK, Jukurit ja Kärpät kesälomille

Kommentoi Facebookissa