YK:n yleiskokouksen äänestystulos 93–24 – Venäjä erotettiin väliaikaisesti ihmisoikeusneuvostosta

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous pidetään New Yorkissa.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous pidetään New Yorkissa. (Kuva UN Photo)

Venäjä oli varoittanut etukäteen, että erottamisen puolesta äänestämisellä olisi seurauksia maiden välillä.

IHMISOIKEUSNEUVOSTO Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous New Yorkissa on erottanut Venäjän väliaikaisesti ihmisoikeusneuvostosta. Erottamiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö, johon ei lasketa mukaan tyhjiä ääniä. Äänestystulos oli 93–24, kun 58 jäsenmaata pidättäytyi äänestämästä.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että syyksi ilmoitettiin vastenmieliset ja systemaattiset ihmisoikeusrikkomukset Ukrainassa. Venäjä puolestaan olisi varoittanut etukäteen, että erottamisen puolesta äänestäminen tulkittaisiin epäystävällisenä eleenä, jolla olisi seurauksia maiden välillä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kiitti Twitterissä päätöksestä. Kuleban mukaan sotarikollisilla ei ole paikkaa YK:n elimissä, joiden tarkoitus on suojella ihmisoikeuksia.

“Russia’s rights of membership in the UN Human Rights Council has just been suspended. War criminals have no place in UN bodies aimed at protecting human rights. Grateful to all member states which supported the relevant UNGA resolution and chose the right side of history.”

Päätös oli poikkeuksellinen. Vuonna 2011 Libya erotettiin ihmisoikeusneuvostosta, kun Muammar Gaddafin turvallisuusjoukot harjoittivat väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan.

Lue myös: Suomi valittiin YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi – ”Suomi on valmis kantamaan vastuuta”

Kommentoi Facebookissa