Olympiakomitea pelastui häpeältä – kohupurjehtijaa ei valittu Tokioon

Purjehduksesta on tullut Suomen merkittävimpiä mitalilajeja olympiakisoissa

Purjehduksesta on tullut Suomen merkittävimpiä mitalilajeja olympiakisoissa. (Kuva AOP)

Akseli Keskinen ja Simen Kurtbay valittiin Tokion olympiapurjehduksen Nacra 17 -luokkaan. Katiska-vyyhdissä ehdottoman vankeusrangaistuksen saanut kohuttu Janne Järvinen ei tullut valituksi.

OLYMPIALAISET Suomen Olympiakomitea tiedotti keskiviikkona, että Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen on valittu Suomen edustajiksi purjehduksen Nacra 17 -luokkaan Tokion olympiakisoihin. Olympiapaikkaa purjehtimassa ollutta kohuttua Janne Järvistä ei siis Tokion kisoihin valittu.

Järvinen tuomittiin huhtikuussa 2021 Helsingin käräjäoikeudessa niin sanotussa Katiska-huumevyyhdissä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hän sai avunanosta törkeässä huumausainerikoksessa ja törkeästä rahanpesusta 2,5 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Tuomio ei kuitenkaan ole lainvoimainen. Järvinen on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen ja on yhä vapaalla jalalla. Hänellä on oikeus osallistua kilpapurjehdukseen.

Olympiakomitean sääntöjen mukaan Järvisen olympiavalinnalle ei olisi ollut estettä. Järvinen ilmoittikin, että valittaa urheilun oikeusturvalautakuntaan, jos häntä ei olympialaisiin valita.

Onnekseen Olympiakomitea löysi säännöistään urheilullisen perusteen, jolla pystyi perustelemaan, että olympialaisiin valitaan Kurtbay ja Keskinen. Nyt Järvisellä ei liene enää mahdollisuuksia saada olympiapaikkaa valitusprosessin kautta.

Joka tapauksessa jupakka on Olympiakomitealle varsin nolo. Olympiakomitea korostaa toimivansa maailman parantamista edistävänä järjestönä ja Järvisen tuomio edustaakin aivan toisenlaista maailmaa. Miten on mahdollista, että Järvinen on ylipäätään pystynyt olemaan edes ehdokkaana olympiajoukkueeseen, kun on saanut tuomion vakavasta rikoksesta?

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori tekikin selväksi, että sääntöjä tulisi tarkentaa.

– Olemme sitoutuneet paremman maailman rakentamiseen. Janne Järvisen rangaistus ja tekojen luonne ovat jyrkässä ristiriidassa periaatteidemme ja arvojemme kanssa, Vapaavuori korosti.

Vapaavuori oli tyytyväinen, että ongelma ratkaistiin sääntökirjapykälien perusteella urheilullisin perustein. Hänen mukaansa Olympiakomitean hallitus olisi joutunut pohtimaan asiaa, jos Järvinen olisi pitänyt kisoihin sääntöjen perusteella valita, ja antoi ymmärtää, että olisi ollut todennäköistä, ettei Järvinen olisi Tokioon lähtenyt.

Vapaavuori korostaa, että eettisellä puolella kyseenalaisesti toimineiden henkilöiden suhteen tulisi olla tiukempia käytäntöjä.

– Lievempienkin asioiden kohdalla on urheiluyhteisön piirissä mietittävä, onko keinovalikoimamme oltava laajempi, Vapaavuori sanoi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Purjehtija Janne Järvinen tekemässä ”olympiahistoriaa” – Suomea uhkaa nolo julkisuus

Kommentoi Facebookissa