Olympiasankarit Satu Mäkelä-Nummela ja Tuuli Petäjä-Siren eivät onnistuneet Tokiossa

Satu Mäkelä-Nummela on viimeisin suomalainen, joka on voittanut kultaa kesäolympiakisoissa.

Satu Mäkelä-Nummela on viimeisin suomalainen, joka on voittanut kultaa kesäolympiakisoissa. (Kuva AOP).

Pekingissä 2008 trap-ammunnan kultaa voittanut Satu Mäkelä-Nummela ja Lontoossa 2012 purjelautailun hopeaa saavuttanut Tuuli Petäjä-Siren eivät olleet Tokion olympialaisissa lähelläkään mitalisijoja.

OLYMPIALAISET Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela epäonnistui Tokion olympiakisojen trap-ammunnassa. Mäkelä-Nummela oli alkukilpailussa vasta 23:s, eikä finaalipaikka ollut lähelläkään.

Torstain ensimmäinen kierros epäonnistui Mäkelä-Nummelalta pahasti. Hän ampui neljästä ensimmäisestä laukauksestaan kolme ohi. Finaalimahdollisuus meni siihen.

– Lähdetiin pääruokaa hakemaan, mutta jouduttiinkin jälkiruokaan ja olikin pannukakku. Eilen olisi alkupalat ahneemmin ottaa. Oli kuin jäätikkö olisi tullut vastaan. Ei olisi sulanut edes näissä helteissä. Karmea alku, Mäkelä-Nummela summasi suorasukaisesti Asakan ampumaradalla.

Mäkelä-Nummelaa hämmästytti, ettei hän ohilaukauksen jälkeen heti saanut korjattua tilannetta.

– Aiemmin kuin tuli liian hätäisiä lähtöjä, pystyin palaamaan aiemmissa kisoissa, mutta nyt laukka vain jatkui. Hylkäys olisi tullut ravitermeillä.

Hutiensa jälkeen Mäkelä-Nummela tiesi hyvin, että peli oli menetetty.

– Kyllä mä näin mun taulut ja kyllä mä siitä jumaliste näin, että ei olisi mahdollisuuksia, kun muut oli koko ajan edellä.

Mäkelä-Nummela tunnetaan suorapuheisena persoonana, joka ei selittele. Hän totesikin, että vika oli hänessä itsessään.

– Peiliin pitää katsoa. Radat on luksusta, ilma ei enää voi paremmaksi tulla. Kiekko näkyy hyvin. Varmasti oli kova tulostaso.
Kansainvälisiä kilpailuja on ollut parin viime vuoden aikana koronapandemian takia vähemmän.

Mäkelä-Nummela totesi, että kovista kisoista hän olisi tarvinnut tuntumaa.

– Maailmankisat kouluttaa ja niissä pysyy ruodussa. Jos vaan harjoittelee, niin ohilaukauksia ei silleen rekisteröi. Täällä punainen läntti näkyy, kun on mennyt ohi.

Kilpailun päätyttyä Mäkelä-Nummelalla oli seuraavanlainen ajatus päässään:

– Hemmetti, ei voi olla totta. Tää oli tämmöinen, hän paljasti.

Pekingissä 2008 Mäkelä-Nummela voitti siis olympiakultaa. Lontoossa 2012 hän oli seitsemäs ja Rio de Janeirossa 2016 kymmenes.

Miltä tuntui jäädä sijalle 23?

– Ainahan jonkun on oltava hännillä. Se oli nyt mun kohtalo olla siellä, Mäkelä-Nummela vastasi kysymykseen.

Mäkelä-Nummela on 50-vuotias. Pariisin 2024 olympialaiset kiinnostava, eikä ikä ole hänellä esteenä.

– Jos hengissä ollaan, niin ollaan mukana. Katsotaan kilpailukalenteria sen mukaan, mihin matka joutuu. En mä tähän huonosti menneeseen kisaan lopeta. Mä menen vuosi kerrallaan, Mäkelä-Nummela päätti.

Tuuli Petäjä-Sirenin olympialaiset ohi

Tuuli Petäjä-Sirenin osalta Tokion olympialaisten purjelatailut päättyivät jo ennen mitalilähtöä. Hänen sijoituksensa RS-X -luokassa oli 14:s, kun mitalilähtöön kelpasi kymmenen parasta.

Torstaina Petäjä-Siren purjehti lähtösijoitukset 22, 11 ja 10. Yhteispisteet 129 eivät riittäneet lauantaina purjehdittavaan mitalilähtöön.

– Oli upeaa olla mukana kamppailussa kymppisijasta. Ensimmäisessä lähdössä lähdin vähän liian isolla riskillä hakemaan. Se ei mennyt suunnitelmien mukaan. Kaksi seuraavaa oli hyvää perustekemistä, kommentoi Petäjä-Siren päivän suoriutumistaan Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa.

Petäjä-Siren voitti Lontoossa 2012 RS-X -purjelautailun hopeaa. Tokion osalta hän ei pitänyt mitalitavoitetta realistisena.

– Ärsyttävän lähelle jäi pari sijaa. 12. sijaan olisi voinut olla tässä porukassa älyttömän tyytyväinen. Tuo 14:s oli ihan linjassa viime aikojen suorituksiini, joten ei tämä huonosti mennyt, hän sanoi.

Enoshima vesillä järjestetty Tokion olympiaregatta oli Petäjä-Sirenin neljäs kilpailu olympialaisissa. Hän täyttää marraskuussa 38 vuotta, mutta aikoo tähdätä vielä Pariisin 2024 olympialaisiin.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Matti Mattsson ui upeasti olympiapronssia!

Kommentoi Facebookissa