Onko Alepposta tviitannut tyttö totta, kuollut vai pelastunut?

Piiritetyn Aleppon symboliksi on noussut seitsenvuotias tyttö Bana al-Abed.

Piiritetyn Aleppon symboliksi on noussut seitsenvuotias tyttö Bana al-Abed. (Kuva Twitter/@AlabedBana)

Siviilejä ja haavoittuneita on saatu jo evakuoitua saarretusta kaupungista.

SYYRIA Kapinallisten hallussa olleelta saarretulta alueelta Alepposta saatiin evakuoinnin kahden ensimmäisen kuljetuksen avulla eilen yli kaksi tuhatta ihmistä turvaan, tiedotti Punainen Risti kansainvälisten uutistoimistojen kautta. Siviilejä ja haavoittuneita busseilla kuljettavat saattueet ovat saapuneet määränpäihinsä, saarroksesta päässeet ihmiset jatkavat edelleen matkaansa Idlibin maakuntaan.

Evakuoinnin oli tarkoitus alkaa jo päivää aikaisemmin, mutta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojen lisäksi Aleppon hyökkäykseen osallistui libanonilaisia Hizbollahin taistelijoita, Irakin shiioja sekä Iranin sotilaita. Iran vaati myös shiiakylien evakuoimista, ennen kuin se antoi luvan.

Aleppon saarretulla alueella arvioidaan olevan vielä 50 000, mutta ehkä jopa 100 000 ihmistä loukussa. Idlib on pääosin ääri-islamistien hallussa, joten se ei ole ihanteellinen määränpää evakuoiduille. Turkki onkin suunnitellut perustavansa evakuointileirin Syyrian rajalle.

Bellingcat analysoi Banan Twitter-tilillä olleiden rakennusten avulla tytön olinpaikan.
Bellingcat analysoi Banan Twitter-tilillä olleiden rakennusten avulla tytön olinpaikan. (Kuva Twitter/@AlabedBana/Bellingcat)

Tyttö Twitterissä

Piiritetyn Aleppon symboliksi on noussut seitsenvuotias tyttö Bana al-Abed, jonka Twitter-tilillä on jo yli 300 000 seuraajaa. Lyhyitä viestejä tekstanneen sekä kuvia ja Periscope-videoita lähettäneen lapsen tiliä hallinnoi hänen äitinsä Fatemah al-Abed.

Tytön on epäilty olevan vain propagandaväline, jonka johdosta tutkivien kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmään kuuluva entinen brittiupseeri Nick Waters on todentanut hänen olemassaolonsa. Kuvien analysoinnilla on pystytty todistamaan Banan perheineen asuneen todellakin piiritetyssä itäisessä Aleppossa.

Banan sijainti on ollut 36°12′16″N 37°11′09″E

Toinen epäilyksiä herättänyt seikka on ollut sähkövirran saanti pommitetussa kaupungissa, mutta perheellä on ollut käytössään aurinkopaneeleja sekä akku. Internet-yhteys on ollut mahdollista luoda lähellä hallituksen valvomia alueita, sekä kapinallisten rakentaman Hawa Net -projektin avulla.

Al-Abedin perheellä on ollut käytössään aurinkopaneeleja sekä akku.
Al-Abedin perheellä on ollut käytössään aurinkopaneeleita sekä akku. (Kuva Sept á Huit/Bellingcat)

”Säilytä toivosi, sisar”

Seitsenvuotias tyttö ei osaa kuin muutaman sanan englantia, ja tekstit onkin kirjoittanut hänen äitinsä. Fatemah al-Abed on englannin opettaja ja opiskellut itse journalismia. Tällä viikolla pommituksissa haavoittunut isä Ghassan on työskennellyt väestörekisterissä ja perheeseen kuuluvat vielä pojat Mohammed, 5, ja kolmevuotias Noor.

Maailman tietoisuus viesteistä kasvoi, kun Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling välitti niitä eteenpäin. Viimeiset viestinsä Fatemah on allekirjoittanut itse. Keskiviikkona hän vetosi Turkin ulkoministeriin Mevlüt Çavuşoğluun avun saamiseksi, sillä aikaa ei tuntunut olevan enää jäljellä. Seuraavassa viestissään hän esitti huolensa jatkuvista pommituksista, pelko tappaisi hänet ja lapset.

Fatima al-Abedin kirjoittamat toistaiseksi viimeiset Twitter-viestit.
Fatima al-Abedin kirjoittamat toistaiseksi viimeiset Twitter-viestit. Kuva (Twitter/@AlabedBana)

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu vastasi:

”Säilytä toivosi, sisar. Turkki kuulee kutsusi. Me työskentelemme ankarasti lopettaaksemme painajaisen, jota sinä ja monet Syyrian lapset nyt käytte läpi.”

  • Bana al-Abedin Twitter-tilin kuvat on liitetty Bellingcatin tavoin suoraan tähän tekstiin siltä varalta, että tili katoaisi kuten se on välillä tehnyt. Tällä hetkellä löydät tilin klikkaamalla @AlabedBana.

Kommentoi Facebookissa