Onko kuntasi ankara verottaja? – Keskituloinen pariskunta voi joutua maksamaan lähes 5000 euroa enemmän

Esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan eniten veroja Suomessa vuonna 2018 Jämijärvellä.

Esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan eniten veroja Suomessa vuonna 2018 Jämijärvellä. (Kuva Fotolia)

Kuntaverovertailu 2018 -selvityksen mukaan kirein tuloverotus on Jämijärvellä ja kevein Kauniaisissa.

VEROTUS Maakuntakeskuksista kevein verottaja on kunnallisveroprosenttiaan tänä vuonna puoli prosenttiyksikköä alentanut Helsinki.

Veronmaksajain Keskusliiton tekemässä esimerkkilaskelmassa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Helsingissä kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä 14 066 euroa. Maakuntakeskuksista kireimmin verottavassa Kokkolassa kyseisiä veroja maksetaan 3 071 euroa enemmän.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa. Keveimmin verottavaa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joista kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

Tiedot ilmenevät Veronmaksajain Keskusliiton selvityksestä Kuntien verot 2018 – missä maksat eniten?, jossa on vertailtu kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

– Helsingin päätös kunnallisen tuloveroprosentin puolen prosenttiyksikön alentamisesta lisää mukavasti helsinkiläisten veronmaksajien vuotuisia käytettävissä olevia tuloja. Päätöksellä on myös suuri vaikutus koko maan keskimääräiseen kunnallisveroprosenttiin, joka laski hieman vuodentakaisesta ensi kertaa 21 vuoteen, Kalluinen toteaa.

Esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan eniten veroja Suomessa vuonna 2018 Jämijärvellä: yhteensä 28 783 euroa. Eroa on 4 554 euroa Manner-Suomessa keveimmin verottavaan Kauniaisiin, missä veroja maksetaan 24 229 euroa.

– Monissa kunnissa verotus on Helsinkiä kireämpää. Asumisen kustannukset Helsingissä ovat kuitenkin maan korkeimpia, mikä on hyvä muistaa kunnallista verotusta vertailtaessa.

Muita ankaria verottajia ovat muun muassa Teuva, Reisjärvi, Pelkosenniemi ja Vehmaa. Keveimpiin verottajiin kuuluvat vastaavasti Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla.

Kommentoi Facebookissa