Onko Suomessa havaittu kultasakaali vieraslaji vai tulokaslaji – ”Sakaalin tappaminen olisi luonnonsuojelurikos”

Suomessa nähty kultasakaali on jolkotellut maahan omin jaloin ilmeisesti Virosta.

Suomessa nähty kultasakaali on jolkotellut maahan omin jaloin ilmeisesti Virosta. (Kuvituskuva AOP)

Kultasakaali on nuori yksilö, joka on lähtenyt synnyinlaumastaan Virosta etsimään omaa uutta reviiriä.

SAKAALI Itä-Suomessa on tehty maamme ensimmäiset havainnot kultasakaalista eli euroopansakaalista. Laji nähtiin Pohjois-Savossa Rautavaaran kunnassa.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan kultasakaalin leviäminen Suomeen oli odotettua. Laji on viime vuosikymmeninä levinnyt kaakosta muun muassa Viroon, missä se on muodostanut vakiintuneen kannan. Lajista on tehty yksittäisiä havaintoja Tanskassa ja Alankomaissa asti.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustaryhmä on jo vaatinut kultasakaalin poistamista Suomesta. Valiokuntaryhmä pitää kultasakaalia vieraslajina, jonka katsotaan levitessään voivan aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi riistakannoille.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan kultasakaalia koskevassa keskustelussa on sekoitettu käsitteet vieraslaji ja tulokaslaji sekä se, onko laji metsästettävä tai rauhoitettu. Euroopansakaali on myös eri laji kuin Aasiassa ja Afrikassa tavattava kultasakaali. Euroopansakaali on liiton mukaan siis alkuperäinen eurooppalainen laji.

Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola muistuttaa, että vieraslajiksi sanotaan ihmisen siirtämiä lajeja. Kultasakaali on kuitenkin levinnyt maahamme omin jaloin ilmeisesti Virosta. Tällaisia luontaisesti levinneitä lajeja sanotaan tulokaslajeiksi.

– Kultasakaali on luontaisesti levinnyt tulokaslaji, joten se on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Sakaalin tappaminen olisi luonnonsuojelurikos, josta rangaistus on sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta, Veistola korostaa.

Suurpetovastaava Riku Lumiaro kertoo, että Suomeen on saapunut omin neuvoin 2000-luvulla yli tuhat uutta tulokaslajia

– Valtaosa uusista tulokaslajeista on lentäviä hyönteisiä. Lajien leviäminen kohti pohjoista on seurausta ilmastonmuutoksesta, onhan Suomen ilmasto jo lämmennyt mitatusti 2,3 astetta esiteollisesta ajasta.

Kaikki uudet lajit eivät kuitenkaan välttämättä menesty maassamme. Kultasakaalin kannan kehitystä ja sen vaikutuksia kannattaa Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan nyt seurata ennen kuin pohditaan sen siirtämistä riistalajeihin.

Kultasakaalin maahantuonti ja luontoon päästäminen ihmisen toimesta on myös Suomessa kielletty. Rautavaaralla havaittu kultasakaaliyksilö on asiantuntijoiden mukaan nuori yksilö, joka on lähtenyt synnyinlaumastaan Virosta etsimään omaa uutta reviiriä.

Lue myös: Ravustuskaudesta odotetaan keskimääräistä tai jopa hyvää – rapuruton torjuminen on jokaisen vastuulla

Kommentoi Facebookissa