Onko tässä kaikkien aikojen näyttävin Volkkari?

Arteoniksi nimetty tuotantoauto paljastettiin Geneven tämänvuotisessa autonäyttelyssä.

Arteoniksi nimetty tuotantoauto paljastettiin Geneven tämänvuotisessa autonäyttelyssä. (Kuva Volkswagen)

Arteon on saksalaismerkin uusi lippulaiva Euroopassa.

AUTOT Volkswagen on tunnettu jopa tylsäksi moititusta hillitystä muotoilustaan, mutta merkki on lähtenyt irrottelemaan sentään muutamia kertoja. Edelliskorimallin Passatiin pohjautunut neliovinen coupé CC kuuluu näihin irtiottoihin. Auto on viime vuosien näyttävimpiä Volkkareita, mutta teknisesti se ei ole enää ollut ajan tasalla. Tavallinen Passat uudistui nimittäin jo pari vuotta sitten, ja niinpä coupénkin seuraajaa on odoteltu kovasti.

Siitä annettiin esimakua jo toissavuotisessa Geneven autonäyttelyssä, jossa esiteltiin Sport Coupé Concept GTE -niminen tutkielma. Konseptiauto sai kiitosta räväköistä muodoistaan, joten tuotantomalli päätettiin tehdä samalla kaavalla. Arteoniksi nimetty tuotantoauto paljastettiin Geneven tämänvuotisessa näyttelyssä, ja auto on kaikeksi onneksi lähes identtinen vuoden 2015 konseptin kanssa.

Luiskaperäinen uutuus on yli yhdeksän senttiä pidempi ja neljä senttiä leveämpi kuin perustana käytetty Passat.
Luiskaperäinen uutuus on yli yhdeksän senttiä pidempi ja neljä senttiä leveämpi kuin perustana käytetty Passat. (Kuva Volkswagen)

Arteonia edeltänyt CC oli neliovinen, eli takaluukun aukko oli epäkäytännöllisen pieni. Tämä puute on korjattu uutuudessa, joka on viisiovinen luiskaperä. Niinpä tavaroiden lastaus on paljon entistä helpompaa, ja ruuman volyymi on mukavat 563 litraa jo normaaliasennossa. Takapenkin selkänojat kaatamalla tila laajenee 1557 litraa, jolloin auto käy jo lähes farmarista. VW saattaa silti tuoda myöhemmin markkinoille myös Arteonin pohjalta tehdyn shooting brake -henkisen sporttifarkun.

Volkkarin uutuuden takapenkki on mitoitettu kolmelle hengelle, ja polvitilaakin pitäisi riittää suorastaan ruhtinaallisesti. Arteon toimii nimittäin sekä CC:n seuraajana että Euroopan malliston lippulaivana, koska edustusluokan Phaeton kuopattiin jo viime vuonna. Luiskaperäinen uutuus on yli yhdeksän senttiä pidempi ja neljä senttiä leveämpi kuin perustana käytetty Passat, mutta korkeutta on pienennetty vajaalla kolmella sentillä coupé-henkisen vaikutelman nimissä. Takapenkkiläisten muhkeat jalkatilat selittyvät puolestaan viiden sentin verran kasvaneella akselivälillä.

Monet sisustan komponentit on lainattu suoraan Passatista, eli kojelautakin on kovin tutun näköinen. Varustelu ja materiaalit vaikuttavat kuitenkin astetta arvokkaammilta, ja lisävarustetarjonnan herkkuihin kuuluvat mm. virtuaalinen mittaristo, head up -heijastusnäyttö ja 9,2-tuumaisella lasiruudulla varustettu tietoviihdejärjestelmä, joka tottelee myös eleohjausta. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi mukautuvan vakionopeudensäätimen viimeisin versio ja kaarrevalot, jotka ennakoivat mutkia navigaattorin tietojen perusteella.

Lisävarustetarjonnan herkkuihin kuuluvat mm. virtuaalinen mittaristo, head up -heijastusnäyttö ja 9,2-tuumaisella lasiruudulla varustettu tietoviihdejärjestelmä.
Lisävarustetarjonnan herkkuihin kuuluvat mm. virtuaalinen mittaristo, head up -heijastusnäyttö ja 9,2-tuumaisella lasiruudulla varustettu tietoviihdejärjestelmä. (Kuva Volkswagen)

Muotoilussa tärkeintä on sulavien peruslinjojen lisäksi maski, jota on jatkettu sekä korkeus- että leveyssuunnassa. Maskin ritilä ulottuu pitkälle puskuriin eturekisterin alle, ja lisäksi rivat sulautuvat osaksi täysleditekniikkaa hyödyntäviä etuvaloja. Arteonissa on myös paljon erilaisia pokkauksia ja taitoksia tuomassa lisäjännitettä linjoihin.

Coupé-henkisen luiskaperän moottorivalikoima koostuu kolmesta bensakoneesta ja kolmesta dieselistä. Perusbensamylly on 150-heppainen 1,5-litrainen TSI, jonka yläpuolelle sijoittuvat kaksilitraisen TSI:n 190- ja 280-hevosvoimaiset versiot. Niiden parina käytetään DSG-kaksoiskytkinautomaattia, ja tehokkaampi 2.0 TSI on aina nelivetoinen.

Dieselvalikoima koostuu puolestaan 2.0 TDI:n 150-, 190- ja 240-heppaisista tehoversioista. Keskimmäiseen saa lisävarusteena 4Motion-nelivedon, ja jokapyöräveto sekä DSG ovat vakiona tuplaturboahdetussa huippudieselissä, josta irtoaa peräti 500 newtonin maksimivääntö. Arteonin myynti alkaa Saksassa jo kesäkuussa, eli VW:n näyttävä uutuus nähtäneen Suomessakin viimeistään syksyllä.

Kommentoi Facebookissa