Opel aikoo satsata jatkossakin sähköautoihin

Opelin positiivisesta kehityksestä saadaan kiittää merkkiä viime vuodet luotsannutta Karl-Thomas Neumannia.

Opelin positiivisesta kehityksestä saadaan kiittää merkkiä viime vuodet luotsannutta Karl-Thomas Neumannia. (Kuva Opel)

Malliston lippulaivaksi on tulossa iso SUV, mutta Kiinan markkinoille ei kiirehditä.

AUTOT Amerikkalaisjätti General Motors ei saanut Opelista viime vuosina kannattavaa millään ilveellä, vaikka hyvin lähellä jo käytiin. Brittien Brexit-äänestystulos toimi viimeisenä niittinä, joka romutti toiveet voiton puolelle noususta viiden vuoden kuivan kauden jälkeen. Niinpä GM päätti hankkiutua Opelista lopullisesti eroon, ja uusi isäntä löytyi Ranskasta.

Saksalaismerkki fuusioitiin pari viikkoa sitten Peugeotin ja Citroënin muodostamaan PSA-konserniin, jonka taustalla vaikuttaa myös kiinalainen pääoma. Vaikka Opel on tuottanut tappiota viime vuosinakin, sen suunta on silti ollut voimakkaasti nousujohteinen. Uudet automallit ovat menestyneet testeissä hyvin, ja ne ovat löytäneet mukavasti asiakkaita. Opel on palannut Suomessakin myyntitilastojen kärkisijoille uuden Astran myötä.

Positiivisesta kehityksestä saadaan kiittää merkkiä viime vuodet luotsannutta Karl-Thomas Neumannia. Niinpä hän jatkaa tehtävässään myös fuusion jälkeen, mutta Neumann tekee läheistä yhteistyötä PSA:n toimitusjohtajan, eli Carlos Tavaresin kanssa. Karl-Thomas Neumann kertoi saksalaiselle Auto Motor und Sportille, että hänellä ja Tavaresilla on hyvä keskinäinen kunnioitus toisiaan kohtaan, ja siksi yhteistyön pitäisi sujua mallikkaasti jatkossakin.

Saksalaismerkillä on siis oma johtonsa, ja se myös suunnittelee sekä muotoilee itse autonsa. Jossakin vaiheessa ne tehdään kuitenkin PSA:n perusrakenteille GM:n pohjalevyjen sijasta, mutta tämä muutos voi viedä vuosia. Opelin mallisto on uudistunut vauhdilla viime aikoina, ja sama tahti jatkuu. Vasta lanseeratut Insignia, Crossland X ja Ampera-e saavat pian seuraa uusista katumaastureista ja sähköautoista.

Karl-Thomas Neumannin prioriteettilistan ykkössijalla on tällä hetkellä Opelin Euroopan toimintojen kannattavaksi kääntäminen.
Karl-Thomas Neumannin prioriteettilistan ykkössijalla on tällä hetkellä Opelin Euroopan toimintojen kannattavaksi kääntäminen. (Kuva Opel)

Neumann kertoi, että Ampera-e ei jää merkin ainoaksi sähköautoksi. Seuraavatkin sähkö-Opelit saadaan tehdä GM:n perusrakenteille, mikä nopeuttaa niiden markkinoille tuloa. Lisäksi Opel suunnittelee isoa katumaasturia, joka toimii merkin toisena lippulaivana tuoreen Insignian lisäksi.

Karl-Thomas Neumannin prioriteettilistan ykkössijalla on tällä hetkellä Opelin Euroopan toimintojen kannattavaksi kääntäminen. Tämän pitäisi onnistua syventämällä yhteistyötä PSA:n kanssa, jolloin myös tuotekehityskustannukset laskisivat. Opel halutaan kuitenkin pitää ainakin imagoltaan vahvasti saksalaisena merkkinä, jotta se saa säilytettyä vahvan jalansijan kotimaassaan. Lisäksi Iso-Britannia on sille jatkossakin tärkeä markkina-alue. Opelit myydään siellä Vauxhallin nimellä, joka on yksi perinteikkäimmistä brittimerkeistä.

General Motors ei aiemmin sallinut Opelin lähtemistä Kiinaan, koska käytännössä samoja autoja on myyty siellä Buickin nimellä. Kiinan valloitus voisi olla periaatteessa mahdollista PSA-fuusion myötä tulevaisuudessa, mutta Neumann ei ole silti kovin innostunut asiasta. Täysin uuden brändin lanseeraaminen Kiinan markkinoille vaatisi nimittäin melkoisia investointeja, ja Neumann ei muutenkaan usko, että Kiina toimisi enää lääkkeenä kaikkien muiden markkinoiden aiheuttamiin ongelmiin.

Kommentoi Facebookissa