Oppositio vaatii hoitajamitoitusta heti vanhuspalvelulakiin – ”Sote-valiokunta sen kyllä ennättää käsitellä”

Esillä on ollut sitova ja lakiin kirjattu mitoitus 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden.

Esillä on ollut sitova ja lakiin kirjattu mitoitus 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden. (Kuva Fotolia)

Hoitajamitoitus pystytään opposition mukaan käsittelemään valiokunnassa, jos ministeri esityksen antaa.

HOIVAKOHU Hoiva- ja terveyspalveluyhtiö Esperi Caresta paljastuneet asiakasturvallisuuteen liittyvät epäkohdat ovat kiinnittäneet huomiota myös muihin vanhusten hoitopalvelua tarjoavien tahojen puutteisiin. Samalla on esitetty näkökantoja, että vanhuspalveluiden hoitajamitoitus olisi sisällytettävä lakiin.

Ainoastaan valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei puoluejohtajista julkisesti kannata hoitajien määrän kirjaamista lakiin, Orpon mielestä se ei toisi oikeaa tulosta. Tällä hetkellä suositusmäärä on 0,5 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden. Esillä on ollut sitova ja lakiin kirjattu mitoitus 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden.

Suomen Yrittäjien pääministeritentissä Antti Rinnettä sijaistanut SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kysyi keskustan Juha Sipilältä, voisiko hallitus vielä tuoda hoitajamitoitusta koskevan lakiesityksen eduskuntaan.

– Siihen valiokuntaan en enää uskalla tuoda yhtään mitään, Sipilä vastasi ja viittasi sote-uudistuksen kanssa kamppailleeseen SDP:n Krista Kiurun johtamaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvat opposition edustajat ilmoittavat kuitenkin nyt, että he ovat valmiita edistämään esitystä nopeastikin. Yhteisilmoituksen ovat allekirjoittaneet Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) sekä myös Veronica Rehn-Kivi (r).

– Mikäli ministeri Annika Saarikko antaa eduskunnalle esityksen hoitajamitoituksesta, sosiaali- ja terveysvaliokunta sen kyllä ennättää käsitellä, sillä yhteinen näkemys asiasta on suurelta osin jo olemassa, yhtä puoluetta lukuunottamatta, toteaa Anneli Kiljunen.

Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on jo saanut heidän mukaansa laajaa kannatusta yli opposition ja hallituksen välisten rajojen. Esimerkiksi valiokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen on todennut tukevansa mitoituksen kirjaamista lakiin.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru on esittänyt, että muutos vaatisi todennäköisesti vain virkkeen lisäystä vanhuspalvelulakiin.

Lue myös: Hoivakohun keskellä olevan yhtiön jäljet johtavat veroparatiisiin – nyt irtisanoutui Esperin toimitusjohtaja

Kommentoi Facebookissa