Orpo esittää vanhusten hoivaan ja päiväkotitoimintaan miljoonaa – ”Lisää henkilökuntaa valvontaan ja tarkastuksiin”

– Rikosten ehkäisemiseksi esitämme poliisille lisää määrärahoja ja viranomaisten tiivistä yhteistyötä, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo.

– Rikosten ehkäisemiseksi esitämme poliisille lisää määrärahoja ja viranomaisten tiivistä yhteistyötä, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Laura Kotila

Lisäksi esitetään viisi miljoonaa euroa lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisemiseksi.

TALOUSARVIO Valtiovarainministeriö julkisti eilen ehdotuksen vuoden 2019 ensimmäiseksi lisätalousarvioksi. Lisätalousarviossa esitetään 10,5 miljoonalla uusia toimenpiteitä.

Vanhus- ja vammaispalvelujen sekä varhaiskasvatuksen valvontaan lisättäisiin miljoona euroa. Määrärahalisäyksellä palkattaisiin lisää henkilöstöä valvontatehtäviin, yhteensä lisäykset ovat 15–16 henkilötyövuotta. Hallitus sanoo päämääränä olevan, että vanhusten hoivassa tapahtuneet väärinkäytökset saadaan loppumaan.

– Esitämme nyt aluehallintovirastoihin, Valviraan ja sosiaali- ja terveysministeriöön lisää henkilökuntaa valvontaan ja tarkastuksiin, jotta voidaan varmistaa hyvä, inhimillinen hoiva jokaiselle vanhukselle. Valvontaa lisätään myös päiväkotitoimintaan, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Lisätalousarvioehdotuksessa esitetään noin viiden miljoonan euron kokonaisuutta erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisemiseksi.

Kokonaisuudessa mukana on nettipoliisin määrärahojen lisäys 1,6 miljoonaa euroa ja Lastenasiaintalo-toimintamallin käyttöön oton tukeminen 0,8 miljoonalla eurolla, grooming-ilmiön ja muun häirinnän torjunta erityisesti kouluissa saisi 1,5 miljoonaa euroa, nuorisotyö 0,3 miljoonaa euroa sekä maahanmuuttajille suunnatun materiaalin tuottaminen 0,5 miljoonaa euroa.

– Uutiset lapsiin ja nuoriin kohdistuvista seksuaalirikoksista ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Erityisen tuomittavaa on, että turvattomuutta ovat aiheuttaneet Suomeen turvaa hakemaan tulleet henkilöt. Rikosten ehkäisemiseksi esitämme poliisille lisää määrärahoja ja viranomaisten tiivistä yhteistyötä. Kasvatuksella ja koulutuksella on tärkeä rooli, ministeri Orpo sanoo.

Maahanmuuttoon liittyviin turvallisuustoimiin esitetään Migrille 4,8 miljoonaa euroa. Määrärahalla parannettaisiin Migrin toimintoja ja perustettaisiin säilöönottoyksikkö Ouluun.

Lisätalousarvioehdotuksen määrärahat perustuvat eri ministeriöiden laatimiin esityksiin. Seuraavaksi esitys käsitellään valtioneuvostossa. Lisätalousarvioesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle 21.2.2019.

Lue myös: Palkansaajien verotus ennallaan – autovero alenee, alkoholin ja energian verotus kiristyy

Kommentoi Facebookissa