Otsonikato Suomen yllä jatkuu – herkkäihoisten on syytä suojautua liialliselta paisteelta

Otsonikato vaikuttaa UV-säteilyn määrään lähipäivinä Suomessa. Aurinkolasit on hyvä muistaa etenkin, kun liikutaan hangilla.

Otsonikato vaikuttaa UV-säteilyn määrään lähipäivinä Suomessa. Aurinkolasit on hyvä muistaa etenkin, kun liikutaan hangilla. (Kuvituskuva Fotolia)

Tämänhetkiset UV-indeksiarvot ovat tavanomaista korkeammat, mutta pienemmät kuin kesällä.

OTSONIKATO Stratosfäärin polaaripyörre pysyttelee Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ennusteen mukaan ainakin seuraavan kymmenen vuorokauden aikana Suomen lähellä.

Otsonikato pohjoisten leveyspiirien stratosfäärissä on tänä talvena ollut poikkeuksellisen voimakas. Viime päivinä Suomessa on havaittu erittäin matalia otsoniarvoja.

– Ajoittain vähäotsoninen polaaripyörre kääntyy Suomen päälle. Se vaikuttaa kokonaisotsonin määrään ja siten myös UV-säteilyn voimakkuuteen, kertoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Leif Backman.

Ennusteen mukaan kokonaisotsoni vaihtelee nopeasti päivästä toiseen 8.–18.4. seuraten stratosfäärin polaaripyörteen liikkeitä. Ennusteen mukaan otsonikerros on ohut Suomen yllä 12.4., noin 270 Dobsonin yksikköä.

Niukan otsonin vuoksi UV-säteily on Suomessa ajankohtaan nähden tavanomaista voimakkaampaa. Tämän viikon alkupuolella UV-indeksi ylitti ensimmäisen kerran kuluvana keväänä sekä Etelä- että Pohjois-Suomessa arvon kolme, mikä johtui juuri kokonaisotsonin vähyydestä.

Otsonitilanteen jatkuessa samankaltaisena ja taivaan ollessa pilvetön, UV-indeksi kolme on todennäköinen myös pääsiäisen pyhinä koko Suomessa. Etelä-Suomessa UV-indeksi voi nousta jopa neljään. UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi.

– UV-säteily kannattaa huomioida ulkoillessa. Herkkäihoisten on syytä suojautua liialliselta paisteelta, ja aurinkolasit on hyvä muistaa etenkin, kun liikutaan hangilla, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala.

Tämänhetkiset UV-indeksiarvot ovat ajankohtaan nähden tavanomaista korkeammat, mutta pienemmät kuin Suomessa kesällä. Suurimmat mitatut UV-indeksit ovat Etelä-Suomessa kesällä noin 6 ja Pohjois-Suomessa noin 5.

Lue myös: Uusi tutkimus selvitti kodin haitallisia pienhiukkasia – jopa kynttilän polttamisella vaikutusta

Kommentoi Facebookissa