Ovelat englantia puhuvat autovarkaat autokaupoilla – vaihtoivat auton avaimen toiseen

Poliisi kehottaa myyjiä varovaisuuteen käytettyjen autojen kaupassa.

Poliisi kehottaa myyjiä varovaisuuteen käytettyjen autojen kaupassa. (Kuva Fotolia)

Yksi autoista ja epäillyistä varkaista saatiin pysäytettyä Tallinnan satamassa.

VARKAUS Helsingin poliisilaitos on tutkinut marraskuun alkupuolella tapahtunutta kolmen henkilöauton törkeää varkautta Helsingissä ja Vantaalla. Kaikissa kolmessa tapauksessa autot ovat olleet myynnissä yksityisillä henkilöillä internetissä. Henkilöauto on anastettu pian sen jälkeen kun ostoaikeissa olleet henkilöt ovat käyneet katsomassa autoa.

Esitutkinnan mukaan 11.11.2019 ulkomaalaistaustainen, englantia puhunut mieshenkilö oli ottanut yhteyttä Helsingissä asuvaan henkilöön, joka myi autoaan internetissä. Mies oli halunnut koeajaa auton ja tullut paikalle toisen ulkomaalaistaustaisen, englantia puhuneen miehen kanssa.

Myynnissä olleet autot ovat olleet niin uusia, että ne toimivat transponder-avaimilla.

– Miehet ovat kaupanteon yhteydessä halunneet nähdä auton kummatkin avaimet. Jossakin vaiheessa epäillyt ovat vaihtaneet auton avaimet siten, että myyjälle on jäänyt käteen niin sanottu tyhjä avain, joka ei ole toiminutkaan. Myyjä on myöhemmin huomannut, että hänen autonsa on kadonnut parkkipaikalta, kertoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Outi Petersohn-Järvinen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan kaksi muuta epäiltyä törkeää varkautta ovat edenneet lähes samalla tavalla kuin ensimmäinen. Ne tehtiin 19.11.2019 Vantaalla ja Helsingissä, joissa autoa oli tullut katsomaan kaksi englantia puhuvaa ulkomaalaistaustaista henkilöä. Yksi autoista ja epäillyistä varkaista saatiin pysäytettyä Tallinnan satamassa. Toinen anastetuista autoista on edelleen kateissa, kolmas luovutettu omistajalleen.

Esitutkinta kaikissa kolmessa epäillyssä tapauksessa on loppusuoralla. Poliisi on vanginnut yhden epäillyn tapauksiin liittyen, ja asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa tammikuun lopussa. Kaksi muuta epäiltyä on vangittu poissaolevina. Heistä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys.

– On mahdollista, että kyseinen toimintamalli ilmenee jossakin vaiheessa uudelleen. Ihmisten kannattaa pitää silmät auki myyntitilanteissa ja olla avainten kanssa erityisen tarkkoina, Petersohn-Järvinen ohjeistaa.

Poliisi kehottaakin yleiseen varovaisuuteen internetissä käytävässä autokaupassa.

Lue myös: Autovaras peruutti poliisiauton keulaan – parikymppisellä huumekuskilla ei ollut ajo-oikeutta

Kommentoi Facebookissa