Pääjohtajan valintaa kiirehditään ennen eduskuntavaaleja – uusi hallitus ei pääse sotkemaan nimitystä?

Valinnat virkoihin halutaan epäilysten mukaan tehdä vielä silloin, kun Sampo Terho, Juha Sipilä ja Petteri Orpo ovat puolueineen hallituksessa.

Valinnat virkoihin halutaan epäilysten mukaan tehdä vielä silloin, kun Sampo Terho, Juha Sipilä ja Petteri Orpo ovat puolueineen hallituksessa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Kansliapäälliköiden ja pääjohtajien virat laitetaan hakuun nyt jo lähes vuotta ennen virkatoimien alkamista.

NIMITYKSET Viime syksynä kummasteltiin sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön viran hakuprosessia. Uuden päällikön virkatoimet alkavat vasta tämän vuoden lokakuun alusta, mutta haku päättyi jo viime vuoden marraskuun 19. päivänä.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ei ole pystynyt julkisesti perustelemaan, miksi virka pantiin hakuun niin aikaisin. Taustalla uumoiltiin kummittelevan halu valita sopiva, vaan ei välttämättä pätevin sote-uudistusta kannattava henkilö riittävän ajoissa niin, ettei tuleva hallitus pääse sotkemaan ja sekoittamaan nimityskuvioita.

Kansliapäällikön virka on myös kovapalkkainen toimi. Joulukuussa oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timoselle esitettiin 10 prosentin palkankorotusta, koska hän oli 11 500 euron kuukausipalkallaan palkkakuopassa. Oikeusministeri Antti Häkkänen veti kuitenkin esityksen pois julkisen kohun seurauksena. Ministeriön mukaan osalle virastopäälliköistä maksettiin suurempaa palkkaa kuin ylimpänä virkamiehenä toimivalle kansliapäällikölle.

Maanmittauslaitoksen nykyisen pääjohtajan Arvo Kokkosen kausi päättyy elokuun lopussa. Pääjohtajan viran haku alkoi viime marraskuussa, ja hakuaika päättyi joulukuun 21. päivä. Uuden pääjohtajan valitsee hallitus, joka todennäköisesti tekee päätöksen ennen huhtikuussa pidettäviä eduskuntavaaleja.

Talouselämä-lehti on epäillyt myös tässä tapauksessa kiireen johtuvan eduskuntavaaleista. Lehti kysyi maa- ja metsätalousministeriön hallintojohtaja Eeva Pystyseltä, miksi rekrytointi aloitettiin lähes vuotta ennen virkakautta.

– Ei nyt ihan vuotta ennen. Oli pitkät joulupyhät. Varsinaisesti asian käsittelyyn päästiin vasta tammikuussa. Jos siihen menee se kolme kuukautta, se on normaali aika, Pystynen vastasi lehdelle.

Talouselämä tiedusteli myös kuka päätti, että rekrytointi aloitetaan tuossa vaiheessa.

– Nämä ovat asioita, joista meidän ylin johtomme päättää, eli ministeri ja kansliapäällikkö.

Maa- ja metsätalousministeri on keskustalainen Jari Leppä ja kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Eläinlääketieteen tohtori Husu-Kallio nimettiin kansliapäälliköksi 1. helmikuuta 2012 alkaen seitsemän vuoden määräajaksi.

Valtioneuvosto nimitti kuitenkin myös hänet jo lähes vuotta ennen virkakauden päättymistä, viime vuoden huhtikuussa uudelleen kansliapäällikön virkaan ajalle 1.2.2019–31.1.2024.

Lue myös: Poliittisten virkanimitysten huippu on tässä – haku jo nyt, sote-ministeriön virka alkaa vasta vuoden kuluttua!

Kommentoi Facebookissa