Labradorinnoutaja edelleen Suomen suosituin koira – Suomenlapinkoira jo toiseksi suosituin rotu

Toiselle sijalle tilastossa nousi ensimmäistä kertaa suomenlapinkoira.

Toiselle sijalle tilastossa nousi ensimmäistä kertaa suomenlapinkoira. (Kuva Hannu Huttu)

Rekisteröintejä on aikaisempaa vähemmän, kotimaisten rotujen suosio on kasvussa.

KOIRAT Labradorinnoutaja on edelleen Suomen rekisteröidyin koirarotu. Labradorinnoutajan suosiolle ei näy haastajaa, rotu oli suosituin 2195 rekisteröidyllä koiralla. Tämä tarkoittaa, että noin viisi prosenttia rekisteröidyistä koirista oli labradoreja.

Toiselle sijalle tilastossa nousi ensimmäistä kertaa suomenlapinkoira. Sen lisäksi myös kaksi muuta kotimaista rotua, suomenajokoira ja karjalankarhukoira, mahtuivat suosituimpien kymmenen rodun joukkoon. Suomenlapinkoira keräsi 1464 rekisteröintiä. Tämä oli noin 300 koiraa enemmän, kuin vuonna 2017. Karjalankarhukoira nousi kymmenen suosituimman joukkoon, sijalle kahdeksan. Karhukoiria rekisteröitiin viime vuonna jo 900 koiraa.

Suomenajokoiran sijoitus laski sijalta kolme kuudenneksi. Niitä rekisteröitiin 1151, mikä on noin 200 koiraa vähemmän kuin edellisvuonna. Suomenpystykorva oli tilastossa 16. ja lapinporokoira 36.

– On upeaa nähdä, että kotimaiset rotumme ovat nosteessa. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna nämä viisi rotua olivat paljon esillä, ja silloin tehty työ tuottaa nyt tulosta. Suomenlapinkoiran kipuaminen ensimmäistä kertaa tilaston kakkossijalle on hieno saavutus, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen ilahtuneena.

Kansainvälinen koiranjalostusliitto FCI on jakanut koirarodut tyypin ja käyttötarkoituksen perusteella roturyhmiin. Kymmenestä ryhmästä ensimmäiseksi sijoittuivat pystykorvat ja alkukantaiset koirat 9859 rekisteröinnillä. Suosittujen kotimaisten, suomenlapinkoiran ja karjalankarhukoiran, lisäksi tästä ryhmästä kymmenen parhaan joukkoon ylsivät kolmanneksi jämtlanninpystykorva ja yhdeksänneksi harmaa norjanhirvikoira.

Toiseksi suurin roturyhmä olivat seura- ja kääpiökoirat 7403 koiralla. Ryhmään kuuluvat esimerkiksi bichon frisé, havannankoira ja chihuahuat, joiden rekisteröintimäärät pysyivät 400–500 koirassa.

Labradorinnoutaja jatkaa Suomen selvästi suosituimpana rotuna.
Labradorinnoutaja jatkaa Suomen selvästi suosituimpana rotuna. (Kuva Ida Lehtonen)

Kaiken kaikkiaan Suomen Kennelliitto rekisteröi viime vuonna 45 704 koiraa. Kokonaisuudessaan rekisteröintien määrä laski vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna noin 800 koiralla. Suomen Kennelliiton toiminnanjohtaja Markku Mähönen ei näe notkahdusta vielä huolestuttavana.

– Rekisteröintien määrä laski, mutta kyse on normaalista vaihtelusta pentujen syntyvyydessä. On kuitenkin hyvä tämän tilaston kohdalla muistaa, että kaikkien koirien rekisteröinti on tärkeää, jotta koirien alkuperästä saadaan tietoa niiden hyvinvoinnin tueksi. Toivommekin aktiivisuuden lisääntymistä myös monirotuisten koirien rekisteröinneissä, toteaa Mähönen.

Tunnistusmerkitseminen ja rekisteröinti ovat olleet paljon esillä keskusteluissa eläinten hyvinvointilaista. Maa- ja metsätalousministeriössä on myös valmisteltu selvitystä koirien ja kissojen virallisen rekisterin perustamisesta Suomeen. Kennelliitolla on hyvät valmiudet kerätä kaikkien koirien tunnistus- ja omistajatiedot. Tilastokeskuksen arvion mukaan Suomessa on 700 000 koiraa. Näistä noin 530 000 on Kennelliiton rekisterissä.

Kennelliitto kerää tietoa sukupolvia kattavan rotukoirien kantakirjarekisterin lisäksi monirotuisista koirista tunnistemerkintä- ja omistajarekisteriin eli niin sanottuun FIX-rekisteriin. Rekisterissä on jo noin 16 000 koiraa.

Lue myös: Nämä palkitut koirat valvovat turvallisuuttasi – yksi vartioi Suomen rajaa, toinen paljasti salakuljettajat

Suomen suosituimmat rodut vuonna 2018

Suluissa rotujen sijoitus ja rekisteröintimäärä viime vuodelta.

(1) labradorinnoutaja 2195 (2125)

(5) suomenlapinkoira 1464 (1181)

(2) jämtlanninpystykorva 1394 (1649)

(4) saksanpaimenkoira 1213 (1305)

(6) kultainennoutaja 1174 (1149)

(3) suomenajokoira 1151 (1364)

(7) shetlanninlammaskoira 1015 (1098)

(12) karjalankarhukoira 900 (693)

(10) harmaa norjanhirvikoira 846 (771)

(8) jackrussellinterrieri 826 (929)

Kommentoi Facebookissa