Pääkaupungin bussi- ja raideliikenne pysähtyvät lakkopäivänä – ”Odotettavissa on liikennekaaos”

Mielenilmauksen takia metrot ja raitiovaunut eivät liikennöi pääkaupunkiseudulla perjantaina.

Mielenilmauksen takia metrot ja raitiovaunut eivät liikennöi pääkaupunkiseudulla perjantaina. (Kuva Timo Ojala)

Mielenilmaus vaikeuttaa arkea huomattavasti pääkaupungin julkisen liikenteen osalta.

LAKKO Eduskunnan hyväksymää aktiivimallia vastaan suunnattu SAK:n järjestämä mielenilmaus perjantaina 2.2. Helsingin Senaatintorilla seisauttaa monin tavoin suomalaisen teollisuuden. Lakkorintamaan on liittynyt jo monia ammattiliittoja, kuten Päivän Lehti kirjoitti tässä.

KT Kuntatyönantajat paheksuu Julkisten ja hyvinvointialan liittoon kuuluvan raitiovaunu- ja metrohenkilöstön päätöstä pysäyttää pääkaupungin raideliikenne ensi perjantaina.

– JHL on parhaillaan mukana kunta-alan liittokohtaisissa sopimusneuvotteluissa, joissa on edelleen avoinna useita suuria kysymyksiä. Poliittinen lakkoilu ei paranna neuvottelujen ilmapiiriä, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Auto- ja kuljetusalan työntekijät AKT:n kautta lakossa on mukana myös kuorma-auton ja linja-autojen kuljettajia, joten lakko näkyy myös bussiliikenteessä. Jo aiemmin osallistumispäätöksen ovat kunta-alan järjestöistä tehneet JHL:n lisäksi lisäksi myös Akavan Erityisalat ja Talentia.

– Näiden järjestöjen osallistuminen vaikeuttaa kuntien toimintaa. Odotettavissa on liikennekaaos, koska myös bussiliikenne keskeytyy samaan aikaan, kun mielenosoittajat suuntaavat Helsingin keskustaan, Jalonen sanoo.

Mielenilmaisu on JHL:n mukaan poliittinen eikä sitä ole suunnattu työnantajia tai työehtosopimuksia vastaan. Mielenilmaus tulee kuitenkin vaikuttamaan laajasti alueen joukkoliikenteeseen.

– Raideliikenteen lakon vaikutukset kohdistuvat syyttömiin kuntalaisiin estämällä pääsyn töihin. Mittakaava on kohtuuton, Kuntatyönantajien Jalonen sanoo.

Mielenilmauksen takia metrot ja raitiovaunut eivät liikennöi perjantaina. Bussit eivät pääosin kulje kello 03–18 välillä, mutta lähijunat kulkevat normaalisti. On odotettavissa, että bussiliikenne käynnistyy perjantaina mielenilmauksen jälkeen klo 18 alkaen vaiheittain.

HSL seuraa tilannetta ja tiedottaa mielenilmauksen vaikutuksista liikenteeseen tarkemmin, muun muassa verkkosivuillaan osoitteessa www.hsl.fi.

– Suosittelemme, että asiakkaamme tekevät mahdollisuuksien mukaan töitä kotoa, käyttävät kimppakyytejä tai kävelevät ja pyöräilevät, HSL tiedottaa.

Kommentoi Facebookissa