Pääministeri Juha Sipilä perustuslakivaliokunnan sote-lausunnosta – ”Vaaditut korjaukset tehdään”

Pääministeri Juha Sipilä on edelleen luottavainen hallituksen ajaman sote-uudistuksen etenemiseen

Pääministeri Juha Sipilä on edelleen luottavainen hallituksen ajaman sote-uudistuksen etenemiseen. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Lakiesitys siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, ja palautuu vielä uudelleen perustuslakivaliokunnalle.

SOTE Perustuslakivaliokunta on antanut sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lausuntonsa sote-uudistuksen valinnanvapauslaista. Valtioneuvosto toteaa, että perustuslakivaliokunta on tehnyt huolellista ja riippumatonta työtä.

– Hallitus tutustuu lähipäivien aikana huolellisesti perutuslakivaliokunnan lausuntoon. Vaaditut korjaukset valmistellaan ministeriöissä. Sen jälkeen ne toimitetaan eduskunnalle vastineena, pääministeri Juha Sipilä toteaa hallituksen kannanotossa.

Uudistuksen etenemisen näkökulmasta on huojentavaa, että muutokset voidaan tehdä osana eduskuntakäsittelyä – toisin kuin vuosi sitten.

– Ensivaikutelmana näyttää myös siltä, että valinnanvapaudelle ja maakuntien rahoituskehykselle näytetään vihreää valoa.

Soten maakunnallinen järjestämispohja läpäisi perustuslakivaliokunnan jo viime kesänä. Valiokunta korosti lausunnossaan maakuntien kansanvaltaista perustaa ja siihen nojautuvaa demokraattista päätöksentekoa.

– Hallitus on erittäin sitoutunut viemään uudistuksen maaliin, Sipilä päättää.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro pitää kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, että sote-lakiesityksistä päästäisiin äänestämään vielä ennen eduskunnan kesälomia. Lakiesitys siirtyy ensin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, ja palautuu korjausten jälkeen vielä uudelleen perustuslakivaliokunnalle.

– Voihan ihmeitä tapahtua, mikään ei ole mahdotonta, Lavapuro kommentoi STT:lle.

Lue myös: Perustuslakivaliokunta antoi sote-lausuntonsa – ”Edelleen vakavia perustuslaillisia ongelmia”

Kommentoi Facebookissa