Pääministeri Orpon hallitus nimitettiin – Marinin hallitus jätti jäähyväiset

Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontui järjestäytymisistuntoonsa. (Kuva Stina Virkamäki/ Valtioneuvoston kanslia)

Pääministerin sijaiseksi määrättiin valtiovarainministeri Riikka Purra.

HALLITUS Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti tiistaina 20. kesäkuuta pääministeri Orpon hallituksen, joka on itsenäisen Suomen 77. hallitus. Samalla presidentti vapautti pääministeri Marinin hallituksen ministerit valtioneuvoston jäsenyydestä.

Sanna Marin puhui eron saaneen hallituksen jäähyväiskäynnillä tasavallan presidentin luona Presidentinlinnassa. Marin totesi, että kausi on ollut poikkeuksellinen, mutta historiallisen haastavista vuosista huolimatta hänen hallituksensa onnistui viemään läpi monta merkittävää uudistusta.

”Laajensimme oppivelvollisuutta ja teimme toisen asteen jokaiselle nuorelle aidosti maksuttomaksi. Toteutimme sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, translain uudistuksen ja perheiden tasa-arvoa edistävän perhevapaauudistuksen. Valmistelimme uuden ilmastolain ja teimme laajassa yhteistyössä tiekartat kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.”

Pääministeri Petteri Orpon johtamassa hallituksessa on yhteensä 19 ministeriä: kokoomuksella 8, perussuomalaisilla 7, ruotsalaisella kansanpuolueella 2,5 ja kristillisdemokraateilla 1,5 ministeriä.

Valtioneuvosto päätti järjestäytymisistunnossaan ministerien työnjaosta, ministerivaliokuntien ja -työryhmien kokoonpanoista sekä ministerien sijaisista. Lisäksi Orpon hallitus antoi eduskunnalle hallitusohjelmansa tiedonantona.

Pääministerin sijaiseksi määrättiin valtiovarainministeri Riikka Purra. Järjestäytymisistunnon alussa 13 ministeriä vannoi virkavalan ja antoi tuomarinvakuutuksen ja 1 ministeri antoi virka- ja tuomarinvakuutuksen.

Lue myös: Uuden hallituksen lähes kaikki ministerit on nimetty – katso lista ja salkkujako

Orpon hallitus

pääministeri Petteri Orpo

valtiovarainministeri Riikka Purra

eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz

ulkoministeri Elina Valtonen

ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio

oikeusministeri Leena Meri

sisäministeri Mari Rantanen

puolustusministeri Antti Häkkänen

kunta-ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen

opetusministeri Anna-Maja Henriksson

tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala

liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist

maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah

liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne

työministeri Arto Satonen

elinkeinoministeri Vilhelm Junnila

sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso

sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen

ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen

Kommentoi Facebookissa