AUTOT Toissavuoden syksyllä julkisuuteen tullut päästöhuijaus on VW-konsernin historian pahin skandaali, jonka aiheuttamat kustannukset nousevat miljardiluokkaan. Pelkästään USA:n osalta sakkoja tulee maksettavaksi 4,3 miljardia dollaria, ja autojen korjauksiinkin uppoaa vielä melkoinen rahasumma.
Kaikki tämä olisi voitu välttää, mikäli Automotive News Europen tietoja on uskominen. Julkaisu kertoo nimittäin, että VW:n silloinen toimitusjohtaja Bernd Pischetsrieder halusi vuonna 2005 tehdä yhteistyötä Mercedes-Benzin kanssa monien projektien osalta, ja yksi niistä olisi koskenut dieselmoottoreita.
Aikomuksena oli ostaa dieselkoneita Mersulta, ja yhtiöiden johtohenkilöt kävivät aiheesta jo keskusteluja. Yhteistyö olisi mennyt jopa niin pitkälle, että konsernit harkitsivat hankkivansa noin 10 prosentin omistusosuuksia toisistaan. Jossakin vaiheessa Volkswagen hautasi kuitenkin yhteistyökuviot ja päätti keskittyä oman dieselteknologiansa kehittämiseen.

VW-konserni oli juuri silloin siirtymässä common rail -yhteispaineruiskutukseen pumppusuutintekniikasta, ja Mersun dieselien käyttö olisi lisännyt jokaisen dieselauton hintaa 1 000 eurolla. Volkswagen ei kyennyt painamaan kustannuksia tämän alemmaksi, ja niinpä yhteistyö Mercedeksen kanssa unohdettiin vähin äänin.
Wolfsburgissa päämajaansa pitävä konserni päätti sen sijaan keskittyä oman TDI-dieselteknologiansa jatkokehitykseen. Voimahahmona taustalla hääri yhtiöstä merkittävän osuuden omistava ja hallituksen puheenjohtajana tuolloin vaikuttanut Ferdinand Piëch, joka oli aiemmin toiminut mm. Audin tuotekehitysjohtajana. TDI oli ollut quattro-nelivedon tavoin yksi Piëchin lempilapsista jo noista ajoista lähtien.

Päästöskandaalin pääsyyllisen, eli EA189-koodilla tunnetun dieselin ensimmäiset prototyypit esiteltiin VW:n johdolle vain vuosi sen jälkeen, kun Mersun kanssa käydyt yhteistyöneuvottelut olivat kariutuneet. Tämän jälkeen kone hyväksyttiin tuotantoon, mutta päästöt eivät pysyneet vaadituissa rajoissa.
Niinpä insinöörit alkoivat kehittää huijaussoftaa, joka pystyy tunnistamaan testiolosuhteet ja laskee tällöin päästöjä tavallista pienemmiksi. Normaaliliikenteessä typen oksidien raja-arvot ovat sen sijaan ylittyneet jopa 40-kertaisesti. VW olisi voinut siis säästää miljardeja käyttämällä Mercedeksen koneita, mutta toisaalta monien muidenkin merkkien osalta on tullut ilmi epäselvyyksiä päästöjen osalta.
Päästöskandaalin pitkäkestoisin vaikutus lienee se, että dieselkoneen merkitys henkilöautojen voimanlähteenä uhkaa pienentyä dramaattisesti tulevina vuosina.
Lähde Automotive News
Kommentoi Facebookissa