Päihtynyt veneilijä väitti kaverinsa hypänneen mereen – perätön hätäilmoitus maksoi yli 16 000 euroa

Tuomitun henkilön perätön kertomus toisesta hädässä olevasta henkilöstä aiheutti kuitenkin mittavia turhia etsintätoimia.

Tuomitun henkilön perätön kertomus toisesta hädässä olevasta henkilöstä aiheutti mittavia turhia etsintätoimia. (Kuva Fotolia)

Mies sai käräjäoikeudessa tuomion perättömästä vaarailmoituksesta merellä.

HÄTÄILMOITUS Kymenlaakson käräjäoikeus on antanut tuomion heinäkuussa 2018 sattuneessa tapauksessa, jossa päihtynyt veneilijä oli ilmoittanut kaverinsa hypänneen mereen ilman, että näin oli todellisuudessa tapahtunut. Paikalle oli hälytetty kaksi Rajavartiolaitoksen partiota ja helikopteri, sekä pelastuslaitoksen partio ja meripelastusyhdistyksen partiovene.

Tuomittu henkilö oli soittanut tapahtumayönä hätäkeskukseen ja ilmoittanut olevansa jossain Kotkan ja Haminan välisellä merialueella rannassa veneellään. Henkilöllä ei ollut tarkkaa tietoa sijainnistaan, minkä lisäksi veneeseen tuli vettä sisään. Tuomittu oli tämän jälkeen soittanut uudestaan hätäkeskukseen ja ilmoittanut mukanaan olleesta toisesta henkilöstä, joka olisi hypännyt mereen uimaan.

Sääolosuhteet olivat huonot ja ilmoituksen tehnyt henkilö oli vahvasti päihtynyt, minkä vuoksi käräjäoikeus katsoi meripelastustoimien olleen perusteltuja. Tuomitun henkilön perätön kertomus toisesta hädässä olevasta henkilöstä aiheutti kuitenkin mittavia turhia etsintätoimia, joiden aikana pelastusresurssit eivät olleet mahdollisten todellisten pelastustehtävien käytettävissä.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi vastaajan korvaamaan Suomen valtiolle ja Rajavartiolaitokselle vahingonkorvauksena 16 170 euroa. Vastaaja tuomittiin lisäksi vesiliikennerikkomuksesta, lievästä ampuma-aserikoksesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta. Asianomistajana asiassa on Suomen valtio.

Lue myös: Moottorivene joutui merihätään ja upposi – matkustajat pelastettiin palavasta aluksesta

Kommentoi Facebookissa