Päiväkotien aamupuurosämpylöissä ei ole Eviran mukaan minkäänlaista hygieniariskiä – ”Lapsille voi todellakin leipoa”

Eviran ylitarkastaja kuuli sämpyläkohusta radiosta ja on tyrmistynyt Rauman kaupungin päätöksestä.

Eviran ylitarkastaja kuuli sämpyläkohusta radiosta ja on tyrmistynyt Rauman kaupungin päätöksestä. (Kuvituskuva Fotolia)

Rauman ruokapalvelun kielto leipoa ylijääneestä aamupuurosta sämpylöitä on herättänyt kohua.

SÄMPYLÄKOHU Tavallisia kansalaisia ympäri Suomen on kummastuttanut paikallislehti Länsi-Suomen uutisoima tapaus, jossa Rauman ruokapalvelu kielsi sämpylöiden leipomisen aamupalalta ylijääneestä aamupuurosta.

Muutamassa pienessä päiväkotiyksikössä harrastettiin pienimuotoista leipomista, ja näin saatiin ruokahävikkiä pienemmäksi. Asiasta on keskusteltu mielipidepalstojen ja sosiaalisen median lisäksi valtakunnallisissa medioissa.

Kiellon syyksi kaupungin ruokapalvelun tuotantopäällikkö selvitti muun muassa yhdenmukaistamisen. Kaupungin kaikissa päiväkodeissa tulisi lähtökohtaisesti olla tarjolla samanlaista ruokaa.

Rauman kaupungin ruokapalvelujohtaja kertoi mielipidekirjoituksessaan suurimman esteen olevan elintarvikelaki. Ruokaa ei saisi jäähdyttää ja käyttää uudelleen, väitteen mukaan laki on yksiselitteinen. Kohun vuoksi asiasta lähetettiin jopa tiedote, jossa ympäristöterveydenhuollon johtajan sanoin todettiin kaupungin pyrkivän korkeaan elintarviketurvallisuuden tasoon.

Kaupungin antamat lausunnot olivat osin ristiriitaisia. Toisaalta todettiin, että ruokapalvelulla ei olisi asiassa harkintavaltaa, toisaalta myös, että riskinarvioinnin ja päätöksen elintarvikkeiden käyttämisestä tekee kaupunki itse.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpela kuuli koko sämpyläkohusta radiosta ja on tyrmistynyt Rauman kaupungin päätöksestä.

– Leipomiskielto on täysin tarpeeton. Tuo säädös koskee ensinnäkin vain lämpimiä lounastarjoiluruokia, jotka ovat ihmisten itse otettavissa.

Ylijääneestä aamupuurosta voi Korpelan mukaan todellakin leipoa sämpylöitä lapsille.

– Puuron uudelleenkäyttöön ei liity minkäänlaista hygieniariskiä, Korpela kommentoi Länsi-Suomelle.

Kommentoi Facebookissa