Päivän sitaatti: ”Ei tehdä turhaan tikusta asiaa”

Pieniin asioihin tarttuminen tuntuu toisista turhalta, mutta joillekin tikunmittainen ongelma on jo suuri.

Pieniin asioihin tarttuminen tuntuu toisista turhalta, mutta joillekin tikunmittainen ongelma on jo suuri. (Kuva Fotolia)

Ei tehdä myöskään numeroa eikä minun takiani tarvitse kahvia keittää.

SITAATTI Tulitikkuja lainaamassa on kirjailija Algot Untolan jo vuonna 1910 julkaisema teos, joka olisi saanut aikoinaan jopa valtionpalkinnon. Untola oli tehnyt kirjan salanimellä ja lähetti kyseisellä Maiju Lassilan nimellä kirjeen, jossa kehotti jakamaan rahat toisille kirjailijoille.

Itse tarina on kommelluksesta toiseen kulkeva romaani, jossa liperiläinen isäntä Antti Ihalainen lähtee lainaamaan tulitikkuja, mutta joutuu tapaamansa Jussi Vatasen – ei se näyttelijä – kanssa seikkailuihin naimakauppojen ja putkan välillä.

Kirjan lopussa Ihalaisen vaimo kuulee vaiherikkaan tapahtumavyyhdin ja toteaa: ”No on sitä Ihalainen kerrakseen. Teki asian yhdestä tikusta.

Sanonta saattaa ollut jo jonkinlainen vakiintunut toteamus pieniin asioihin takertumisesta. Se kuulostaa samanhenkiseltä kuin tamperelainen lausahdus ”ei tehrä tästä ny numeroo”, jonka Sinikka Nopola kirjasi tutuksi vuonna 2003. Tai suomalaisten yleisin vastaus, kun tarjoudutaan keittämään kahvia.

– Ei mun takia tarvi. Mutta jos ittekin juot.

  • Lähde Tuula Uusi-Hallila ja Anne Helttunen: Sitaattien salat (Gaudeamus)

Kommentoi Facebookissa