Päivän sitaatti: ”Jos poliitikko haluaa ystävän, hänen on ostettava koira.”

Poliitikoilla on monesti paljon vaikutusvaltaa, mutta vähemmän todellisia ystäviä.

Poliitikoilla on usein paljon vaikutusvaltaa, mutta vähemmän ystäviä. (Kuva Fotolia)

Poliittiset päätökset eivät useinkaan kerää kiitosta, syystä tai toisesta.

SITAATTI Amerikkalainen Harry S. Truman oli ollut Yhdysvaltojen varapresidenttinä Frankin D. Rooseveltille alle kolme kuukautta, kun presidentti Roosevelt kuoli 12. huhtikuuta 1945. Trumanista itsestään tuli maan presidentti toisen maailmansodan viimeisiksi kuukausiksi.

Truman oli syntynyt Missourissa maanviljelijäperheeseen, ja nimen keskimmäinen kirjain ”S” ei tarkoita mitään. Tuolloin oli etelävaltioissa tapana antaa lapselle pelkkä kirjain toiseksi nimeksi.

Roosevelt oli pitänyt Trumanin pimennossa useista tärkeistä asioista, hän ei presidentiksi tullessaan esimerkiksi tiennyt mitään Yhdysvaltain Manhattan-projektista, joka valmisteli ydinaseita. Trumanin päätöksellä ensimmäinen atomipommi pudotettiin Hiroshimaan elokuun 6. päivänä 1945.

Truman kannatti YK:n perustamista ja ajoi Marshall-apua Euroopan jälleenrakentamiselle, Israelin valtion Truman tunnusti vain yksitoista minuuttia sen perustamisesta.

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat oli poliittisessa kaaoksessa ja maassa lakkoiltiin. Trumanin aikana käytiin myös Korean sota, hän olikin virassa ollessaan erittäin epäsuosittu presidentti. Tuolloin hän lausui kuolemattomaksi jääneen lauseen:

”Jos poliitikko haluaa ystävän, hänen on ostettava koira.”

Truman yritettiin jopa salamurhata. Sittemmin Harry S. Trumanin työlle on annettu enemmän arvostusta.

Kommentoi Facebookissa