Pakkausjätteen lajitteluaktiivisuudessa on isot erot – laiskimmin lajitellaan Keski-Suomessa

Kuluttaja Rinki-ekopisteellä, joita löytyy verkostossa yhteensä 1850 kappaletta. (Kuva Rinki)

Suomen innokkaimmat kierrättäjät löytyvät Lapista, Varsinais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta.

KIERRÄTYS Pakkausjätteen keräysmäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Kulutustottumusten muutokset näkyvät suoraan ekopisteillä. Pakkausjätteen lajitteluaktiivisuudessa on kuitenkin isot erot eri puolilla Suomea.

Ykköstilan vievät Pelkosenniemi ja Kolari, toisena Raisio ja pronssille yltävät Kauniainen ja Riihimäki. Jokainen Pelkosenniemen ja Kolarin kuntien asukas toi Rinki-ekopisteille kierrätettäväksi keskimäärin 41,7 kiloa pakkausjätettä vuonna 2021. Kolari oli kärjessä myös vuotta aiemmin.

Raisiolaiset lajittelivat kierrätettäväksi 41,2 kiloa ja jaetulle kolmannelle sijalle yltäneet kauniaislaiset ja riihimäkeläiset 39,9 kiloa henkeä kohti. Sen sijaan eniten petrattavaa kierrätystottumuksissa on Keski-Suomessa: Viitasaarella, Kivijärvellä ja Pihtiputaalla ekopisteille tuotiin pakkausjätettä vain 3,3 kiloa henkeä kohden.

Jokainen suomalainen lajitteli kierrätettäväksi keskimäärin 9,3 kiloa pakkausjätettä vuonna 2021. Pakkausjätteen keräysmäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Vuonna 2021 suomalaiset toivat Rinki-ekopisteille kierrätettäväksi yhteensä 58 700 tonnia pakkausjätettä, kun vuonna 2016 luku oli vain 22 900 tonnia.

Kulutustottumusten muutokset näkyvät suoraan ekopisteillä. Koronapandemian tyrehdyttämä alkoholin matkustajatuonti vähensi huomattavasti metallitölkkien ja lasipullojen määrää. Lisääntyneet verkkokauppaostokset ja noutoruoan suosio ovat puolestaan kasvattaneet kartonkijätteen määrää vuonna 2018 kerätystä 20 000 tonnista 30 000 tonniin vuonna 2021.

Keräysmäärissä on isoa vaihtelua myös vuodenaikojen mukaan: Kesä on kiireisintä aikaa. Ihmiset siivoavat kotejaan ja kesämökkiläiset lisäävät ekopisteiden käyttäjämääriä. Keräysmäärät laskevat syksyllä ja nousevat jälleen jouluksi.

Uudistunut jätelaki tekee pakkausten kierrättämisestä jatkossa entistä helpompaa. Heinäkuuhun 2023 mennessä kaikista vähintään 5 asunnon kiinteistöistä tulee löytyä muovi-, lasi- ja kartonkipakkausten sekä kodin pienmetallin keräysastiat. Moni suomalainen saa siis pian pakkausjätteiden keräysastiat omaan kotipihaansa. Vähintään viiden asunnon kiinteistöjä löytyy Suomesta noin 77 000.

Tulokset perustuvat Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n ekopisteiden keräysmäärätilastoon. Rinki ylläpitää valtakunnallista yli 1850 ekopisteen verkostoa, jonne kuluttajat voivat tuoda muovi-, kartonki-, metalli ja lasipakkausjätteensä maksutta kierrätettäväksi. Pakkausjätteet hyödynnetään uusien tuotteiden raaka-aineena.

Lue myös: WWF:n raportti varoittaa – merten muoviroska uhkaa nelinkertaistua vuoteen 2050 mennessä

TOP 10 (kiloa pakkausjätettä/asukas)

Suomen ahkerimmat Rinki-ekopisteiden käyttäjät vuonna 2021

Kolari & Pelkosenniemi 41,7

Raisio 41,2

Kauniainen 39,9

Riihimäki 39,9

Naantali 38,7

Järvenpää 38,3

Forssa 36,9

Kemiönsaari 36,9

Kaarina 36,8

 

Suomen laiskimmat Rinki-ekopisteiden käyttäjät vuonna 2021

Viitasaari, Kivijärvi, Pihtipudas 3,3

Pyhäjoki 3,4

Luhanka 4,2

Rääkkylä 5,0

Pedersören kunta 5,1

Uurainen 5,3

Merijärvi  5,5

Evijärvi  5,6

Tilastoista on poistettu kiinteistökeräyksen piirissä olevat kunnan asukkaat eli he, joilta pakkausjätteiden erilliskeräysastiat löytyvät oman taloyhtiön pihalta.

Kommentoi Facebookissa