Pakkoavioliittoja paljastui Suomessa perheväkivallan kautta – morsian oli tavallisesti alaikäinen

Suomessa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja on alkuvuodesta tunnistettu hälyttävän vähän.

Suomessa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja on alkuvuodesta tunnistettu hälyttävän vähän. (Kuvituskuva Fotolia)

Suomessa on esiintynyt myös kiistelyä aiheuttanutta kerjäämään pakottamista.

IHMISKAUPPA Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on kuluvana vuonna kesäkuun loppuun mennessä otettu 115 uutta asiakasta. Tämä on yli puolet enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan, jolloin palveluiden piiriin oli otettu 76 uutta asiakasta.

Uusista asiakkaista vajaan kolmanneksen on arvioitu joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa. Tiedot käyvät ilmi Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tuoreesta puolivuotiskatsauksesta.

Eniten Suomessa tunnistettiin työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja – 12 henkilöä – sekä saman verran pakkoavioliittoon liittyvän ihmiskaupan uhreja. Pakkoavioliitoista neljä oli solmittu Suomessa. Kahdeksassa tapauksessa liitto oli alkanut ulkomailla, tavallisesti morsiamen ollessa vielä alaikäinen.

Perheen paetessa kotimaastaan Suomeen on hyväksikäyttö paljastunut perheväkivallan kautta. Turvakodit ovat olleet avainasemassa pakkoavioliiton uhrien tunnistamisessa ja palveluiden piiriin ohjaamisessa.

Suomessa on käyty yli vuosikymmenen ajan väittelyä siitä, esiintyykö maassa kerjäämään pakottamista. Tässä ihmiskaupan muodossa alisteisessa asemassa oleva henkilö pakotetaan kerjäämään ja luovuttamaan saamansa varat hyväksikäyttäjilleen. Uhri voidaan myös pakottaa tekemään pikkurikoksia tai esimerkiksi keräämään pulloja.

Auttamisjärjestelmään on alkuvuodesta hakeutunut kaksi henkilöä, joiden on arvioitu joutuneen kerjäämään pakottamiseen liittyvän ihmiskaupan uhriksi Suomessa. Toinen näistä henkilöistä oli myös pakotettu toimimaan rikollisesti. Lisäksi asiakkuuteen hakeutui kolmas henkilö, joka yritettiin väkivalloin ja nälässä pitämällä pakottaa rikolliseen toimintaan.

Suomessa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja on alkuvuodesta tunnistettu hälyttävän vähän. Edellisvuonna prostituutioon painostettuja tai pakotettuja henkilöitä ohjautui auttamisjärjestelmän palveluihin useita etenkin poliisin paljastavan toiminnan kautta.

Ihmiskaupan uhreja tunnistetaan edelleen heikosti kunnissa ja esimerkiksi lastensuojelussa, terveydenhuollossa, sairaaloissa sekä vankiloissa. Ongelmana on auttamisjärjestelmän näkemyksen mukaan tiedon puute.

Uusista asiakkaista valtaosa oli joutunut ihmiskaupan uhriksi Suomen ulkopuolella. Useimmin kyseessä oli seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä ihmiskauppa. Elinkaupan uhriksi oli joutunut kaksi henkilöä. Heidät oli kotimaassaan vangittu ja huumattu, ja heiltä oli useita viikkoja kestäneessä prosessissa viety toinen munuainen.

Auttamisjärjestelmässä oli kesäkuun lopussa yhteensä 458 mahdollista ihmiskaupan uhria sekä heidän 129 alaikäistä lastaan. Kaikkiaan palveluiden piirissä oli 587 henkilöä. Edellisvuonna palveluiden piirissä kesäkuun lopussa oli 379 henkilöä. Palveluiden piirissä olevien henkilöiden määrä on siis vuodessa kasvanut 55 prosenttia.

Lue myös: Työvoiman hyväksikäytön uhreja ilmoittautuu entistä enemmän – ”Suomeen on jo syntynyt kahdet työmarkkinat”

Mitä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä tekee?

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tehtävä on auttaa ihmiskaupan uhriksi joutuneita henkilöitä, heidän alaikäisiä lapsiaan sekä ihmiskaupparikoksen tutkinnassa avustavia henkilöitä. Se auttaa yhdenvertaisesti sekä suomalaisia että ulkomaalaisia ihmiskaupan uhreja.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on viranomainen, joka tarjoaa asiakkaalleen neuvontaa ja ohjausta, sosiaalipalveluita, terveydenhuoltopalveluita, vastaanottorahaa tai toimeentulotukea, turvallisen majoituksen sekä tulkki- ja käännöspalveluita.

Jos asiakas haluaa palata kotimaahansa, hän saa tukea vapaaehtoiseen kotiinpaluuseen.

Lisäksi asiakas saa lainmukaista oikeusapua sekä oikeudellista neuvontaa.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä ja sillä on Suomessa kolme toimipistettä Joutsenossa, Oulussa ja Helsingissä.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on toiminut vuodesta 2006. Se on osa Maahanmuuttovirastoa ja toimii sisäministeriön alaisuudessa.

Lisätietoa toiminnasta www.ihmiskauppa.fi

Kommentoi Facebookissa