RAVINTOLAT Keittiöpäällikkö Eero Vottosen johtama ravintola Palace pitää tiukasti paikkansa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola äänestettiin voittajaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Palace oli paras myös Paras Ruoka -kategoriassa.
Äänestyksessä seitsemän kärkisijaa menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas ja kolmas oli Savoy. Seuraavina olivat Alexanderplats, Grön, Bardot ja Vinkkeli. Turkulainen Kaskis nousi kahdeksanneksi. Kymmenen kärkeen mahtuivat vielä Finnjävel Salonki & Sali ja Olo.
Koronamatkailu kotimaassa näkyy listalla. Ravintoloista 31 on Helsingistä ja 19 muualta maasta. Vuosi sitten pääkaupungin ulkopuolisia ravintoloita oli vain 14. Viime vuoden tapaan kuusi ravintolaa on Turusta ja kolme Tampereelta.
Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on jälleen Aanaar Inarista (27.) Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana ovensa keväällä sulkenut Ostroferia Oulusta (38.), Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (43.) ja Tapio Posiolta (45.). Itä-Suomi palasi mukaan listalle, kun Savonlinnassa sijaitseva Hotelli Punkaharju äänestettiin sijalle 44.
Suomen 50 Parhaan Ravintolan listalla on ravintoloita Espoosta, Helsingistä, Inarista, Kirkkonummelta, Porvoosta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Savonlinnasta, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta.
Peräti kuusi Helsingin uutta ja innovatiivista ravintolaa nousi suoraan kärjen tuntumaan. Boulevard Bar & Seafood (16.), Bona Fide (17.), Mat Distrikt (18.), Luovuus kukkii kaaoksesta (22.), Brasa (24.) ja Ego (26) pudottivat listalta monta tuttua ja pitkään mukana ollutta ravintolaa.
Michelin-tähditetyt ravintolat eivät enää automaattisesti sieppaa listan Top 10 -sijoja. Tilalle ovat nousseet niin sanottua bistronomiaa edustavat ravintolat.
– Määrällisesti suurin ilmiö listalla ovat bistro-brasserie-tyyppiset oman rahan ravintolat, joissa on matala kynnys, sesongin mukaiset raaka-aineet, käsityönä valmistettu ranskalais-pohjoismainen ruoka aasialaisvivahtein sekä oivaltava juomalista, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki summaa.
Maailmalla trendi tunnetaan käsitteellä neo- eli uusbistro. Rislakin mukaan Suomessa on kuitenkin syntynyt oma trendi, joka on brutaalibistro.
– Tyyli syntyy rahanpuutteesta, jolloin sisustuksen estetiikka muuttuu konseptoiduksi niukkuudeksi ja rouheudeksi: kalusteet ja astiastot ovat kierrätettyjä, seinien rappaus lohkeilee tahallaan, vähäinen valaistus muuttuu tunnelmaksi. Mutta palvelu on lämmintä ja välitöntä ja ruoka kiinnostavaa ja hyvää, Rislakki kiteyttää.
Kolmannen kerran ääniä annettiin vuoden ravintolavaikuttajalle eli Ammattilaisten ammattilaiselle. Hän on helsinkiläinen keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Tommi Tuominen, joka on Suomen ainoa kahdella eri ravintolalla, Demolla ja Finnjävelillä, Michelin-tähden kokannut taituri.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, juoma- ja ruoka-alojen ammattilaiset sekä muun muassa ravintola- ja ruokatoimittajat.
Äänestykseen osallistui lähes 400 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata. Listan tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Vuosittaisen listan ja äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä.
Kommentoi Facebookissa