Palace on yhä Suomen paras ravintola – uusi trendi maassamme on brutaalibistro

Ravintola Palacen keittiöhenkilökunta kokkasi Eero Vottosen johdolla Suomen parhaaksi ravintolaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. (Kuva Andres Teiss)

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista yhä useampi on Helsingin ulkopuolelta.

RAVINTOLAT Keittiöpäällikkö Eero Vottosen johtama ravintola Palace pitää tiukasti paikkansa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola äänestettiin voittajaksi jo kolmannen kerran peräkkäin. Palace oli paras myös Paras Ruoka -kategoriassa.

Äänestyksessä seitsemän kärkisijaa menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas ja kolmas oli Savoy. Seuraavina olivat Alexanderplats, Grön, Bardot ja Vinkkeli. Turkulainen Kaskis nousi kahdeksanneksi. Kymmenen kärkeen mahtuivat vielä Finnjävel Salonki & Sali ja Olo.

Koronamatkailu kotimaassa näkyy listalla. Ravintoloista 31 on Helsingistä ja 19 muualta maasta. Vuosi sitten pääkaupungin ulkopuolisia ravintoloita oli vain 14. Viime vuoden tapaan kuusi ravintolaa on Turusta ja kolme Tampereelta.

Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on jälleen Aanaar Inarista (27.) Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana ovensa keväällä sulkenut Ostroferia Oulusta (38.), Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (43.) ja Tapio Posiolta (45.). Itä-Suomi palasi mukaan listalle, kun Savonlinnassa sijaitseva Hotelli Punkaharju äänestettiin sijalle 44.

Suomen 50 Parhaan Ravintolan listalla on ravintoloita Espoosta, Helsingistä, Inarista, Kirkkonummelta, Porvoosta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Savonlinnasta, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta.

Peräti kuusi Helsingin uutta ja innovatiivista ravintolaa nousi suoraan kärjen tuntumaan. Boulevard Bar & Seafood (16.), Bona Fide (17.), Mat Distrikt (18.), Luovuus kukkii kaaoksesta (22.), Brasa (24.) ja Ego (26) pudottivat listalta monta tuttua ja pitkään mukana ollutta ravintolaa.

Michelin-tähditetyt ravintolat eivät enää automaattisesti sieppaa listan Top 10 -sijoja. Tilalle ovat nousseet niin sanottua bistronomiaa edustavat ravintolat.

– Määrällisesti suurin ilmiö listalla ovat bistro-brasserie-tyyppiset oman rahan ravintolat, joissa on matala kynnys, sesongin mukaiset raaka-aineet, käsityönä valmistettu ranskalais-pohjoismainen ruoka aasialaisvivahtein sekä oivaltava juomalista, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki summaa.

Maailmalla trendi tunnetaan käsitteellä neo- eli uusbistro. Rislakin mukaan Suomessa on kuitenkin syntynyt oma trendi, joka on brutaalibistro.

– Tyyli syntyy rahanpuutteesta, jolloin sisustuksen estetiikka muuttuu konseptoiduksi niukkuudeksi ja rouheudeksi: kalusteet ja astiastot ovat kierrätettyjä, seinien rappaus lohkeilee tahallaan, vähäinen valaistus muuttuu tunnelmaksi. Mutta palvelu on lämmintä ja välitöntä ja ruoka kiinnostavaa ja hyvää, Rislakki kiteyttää.

Kolmannen kerran ääniä annettiin vuoden ravintolavaikuttajalle eli Ammattilaisten ammattilaiselle. Hän on helsinkiläinen keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Tommi Tuominen, joka on Suomen ainoa kahdella eri ravintolalla, Demolla ja Finnjävelillä, Michelin-tähden kokannut taituri.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, juoma- ja ruoka-alojen ammattilaiset sekä muun muassa ravintola- ja ruokatoimittajat.

Äänestykseen osallistui lähes 400 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata. Listan tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Vuosittaisen listan ja äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä.

Lue myös: Ruokapalvelurobotit noudattavat jalankulkijan liikennesääntöjä – mutta mitä jos kolaroin robotin kanssa?

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022

1 Palace, Helsinki

2 BasBas, Helsinki

3 Savoy, Helsinki

4 Alexanderplats Brasserie & Pub, Helsinki

5 Grön, Helsinki

6 Bardot, Helsinki

7 Vinkkeli, Helsinki

8 Kaskis, Turku

9 Finnjävel Salonki & Sali, Helsinki

10 Olo, Helsinki

 

11 Kuurna, Helsinki

12 Inari, Helsinki

13 Muru, Helsinki

14 Demo, Helsinki

15 Nolla, Helsinki

16 Boulevard Bar & Seafood, Helsinki

17 Bona Fide, Helsinki

18 Mami, Turku

19 Mat Distrikt, Helsinki

20 Ora, Helsinki

 

21 C, Tampere

22 Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki

23 Smör, Turku

24 Brasa, Helsinki

25 Nokka, Helsinki

26 Ego, Helsinki

27 Aanaar, Inari

28 Kakolanruusu, Turku

29 Kajo, Tampere

 

30 Wino, Helsinki

31 Wellamo, Helsinki

32 Ravinteli Huber, Tampere

33 Bistro O Mat Tapiola, Espoo

34 Fiasco?, Helsinki

35 Kosmos, Helsinki

36 Pastis, Helsinki

37 The Bull & The Firm, Helsinki

38 Ostroferia, Oulu

39 Hejm, Vaasa

40 Gastro Cafe Kallio, Helsinki

 

41 SicaPelle, Porvoo

42 Emo, Helsinki

43 Sky Kitchen & View, Rovaniemi

44 Hotelli Punkaharju, Savonlinna

45 Tapio, Posio

46 Tintå, Turku

47 Vår, Porvoo

48 Bistro O Mat Kirkkonummi

49 Latitude 25, Helsinki

50 NOOA, Turku

Kommentoi Facebookissa