Palkintopallille! – Kalle Rovanperältä häikäisevä esitys Ruotsin MM-rallissa

Kalle Rovanperä ajaa rallin MM-sarjassa Toyotalla ensimmäistä kauttaan.

Kalle Rovanperä ajaa rallin MM-sarjassa Toyotalla ensimmäistä kauttaan. (Kuva AOP)

Kalle Rovanperä ajoi Ruotsin rallissa kolmanneksi. Hän saavutti palkintosijan MM-rallin pääluokassa historian nuorimpana kuljettajana.

RALLI Toyotalla riitti juhlittavaa sunnuntaina päättyneessä tynkäkisana ajetussa Ruotsin rallissa. Elfyn Evans nappasi ensimmäisen voittonsa Toyotan ratissa ja Kalle Rovanperä ajoi kolmanneksi saavuttaen ensimmäisen palkintosijansa WRC-autolla.

Rovanperä oli kisan päättäneen Likenäsin supererikoiskokeen nopein keräten viisi ylimääräistä MM-pistettä. Samalla hän otti todella kovan päänahan noustuaan kisan lopputuloksissa kolmanneksi kuusi maailmanmestaruutta voittaneen tallikaverinsa Sebastien Ogierin edelle.

Rovanperä ajoi WRC-autolla Likenäsillä ensimmäistä kertaa, kun muilla kärkimiehillä oli pätkästä paljonkin kokemusta. Olosuhteet olivat pätkällä loskan ja talven irvikuvaa muistuttavan vesikelin takia todella hankalat, mikä tekee Rovanperän suorituksesta entistä hämmästyttävämmän.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen oli WRC:n tv-haastattelussa suorastaan herkistynyt. Hän oli yhtä hämmästynyt Rovanperän suorituksesta kuin kisaa seurannut yleisökin.

Rovanperä, 19, ajoi vasta toisen MM-rallinsa. Hän on rallin MM-historian nuorin palkintosijan saavuttanut kuljettaja pääluokassa.

Vaikka Ruotsissa ajettiin talvettomuuden takia tynkäkisa, ei se Rovanperän suorituksen arvoa himmennä. Hän on jo nyt osoittanut olevansa taitojensa puolesta se ralliautoilun Max Verstappen, jollaiseksi häntä on luonnehdittu.

Evans saavutti uransa toisen MM-rallivoiton. Ensimmäinen oli tullut Walesissa 2017, jolloin hän kilpaili Fordilla.

Hallitseva maailmanmestari Ott Tänak rikkoi Toyota-rintaman ajamalla Hyundaillaan toiseksi. Evansille Tänak hävisi 12,7 sekuntia.

Ogier oli yllättäen Toyotan hitain kuljettaja. Toyotan keskinäistä kilpailutilannetta voi vähintäänkin pitää mielenkiintoisena. Evans on varteenotettava mestarikandidaatti.

Suomalaisista Ford-kuskeista Esapekka Lappi oli tuloksissa viides ja Teemu Suninen kahdeksas. Lappi suoriutui tyydyttävästi, mutta Suninen oli ehdoton pettymys.

Lappi ja Suninen käyvät tiukkaa keskinäistä kilpailua. Taiston tämän kauden häviäjän jatko huipputasolla on luonnollisesti epävarmaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kalle Rovanperä jatkoi loistavia esityksiään – palkintosija lähellä

 

Ruotsin rallin lopputulokset:

1. Elfyn Evans Toyota 1.11.43,1
2. Ott Tänak Hyundai +12,7
3. Kalle Rovanperä Toyota +20,2
4. Sebastien Ogier Toyota +23,6
5. Esapekka Lappi Ford +32,4
6. Thierry Neuville Hyundai +33,8
7. Craig Breen Hyundai +1.00,9
8. Teemu Suninen Ford +1.24,5
9. Takamoto Katsuta Toyota +1.59,6
10. Jari Huttunen Hyundai +4.03,0
11. Emil Lindholm Skoda +4.08,0

Kommentoi Facebookissa