Pandatalo nousee Ähtäriin aikataulussa – toiveissa pienen pandaperheen perustaminen

Onko tässä yksi Ähtäriin matkaavista pandoista? Valinnoissa on tarkat kriteerit, joista tärkeimpiin lukeutuvat söpöyden lisäksi ikä, luonne ja lisääntymiskyky.

Onko tässä yksi Ähtäriin matkaavista pandoista? Valinnoissa on tarkat kriteerit, joista tärkeimpiin lukeutuvat söpöyden lisäksi ikä, luonne ja lisääntymiskyky. (Kuva Ähtäri Zoo)

Ähtäri Zoon pandatarhakokonaisuuden hintalapuksi arvioidaan 8 miljoonaa euroa.

PANDAT Ähtäriin rakennettavan Pandatalon rahoitus on herättänyt viime aikoina runsaasti keskustelua. Kaikki sai alkunsa siitä, kun kaupunginvaltuusto myönsi Ähtärin eläinpuisto Oy:lle 8,2 miljoonan euron omavelkaisen takauksen pandatalon rakentamista varten.

Ähtäriläinen yksityishenkilö valitti päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. Perusteluina oli muun muassa se, että talousvaikeuksissa olevalla Ähtärin kaupungilla ei ole taloudellisia resursseja tukea hanketta. Valittajan mukaan kaupunki lähti tukemaan riskialtista sijoitusta, joka saattaa pahimmillaan vaarantaa kyvyn huolehtia sille laissa säädettyjä tehtäviä.

Ähtärillä on kertynyt alijäämää yli 6 miljoonaa euroa. Vaasan hallinto-oikeus antoi asiasta päätöksen, jossa katsoi, että Ähtärin kaupungin myöntämä omavelkainen takaus Pandatalolle on lainvastainen.

Hallinto-oikeus perusteli päätöstään sillä, että kaupunki otti asiassa liian suuren taloudellisen riskin. Hallinto-oikeuden antamaa päätöstä tuki myös se, ettei kaupungilla ole ollut esittää takaukselle riittävän kattavia vastavakuuksia. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Talon sisätiloissa tulee vallitsemaan pandoille sopivat olosuhteet, suunnitellussa ja toteutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä Kiinan johtavien panda-asiantuntijoiden kanssa.
Talon sisätiloissa tulee vallitsemaan pandoille sopivat olosuhteet, suunnitellussa ja toteutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä Kiinan johtavien panda-asiantuntijoiden kanssa. (Kuva Anne Anttila)

Pandojen valintaprosessi loppusuoralla

Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Juhani Haapaniemen mukaan päätöksellä ei ole merkitystä hankkeen etenemiseen.

– Rakentaminen jatkuu sovitun aikataulun mukaisesti. Pandatalo nousee kiinteistöleasing-rahoituksen turvin ja se on hoidettu kuntoon jo ennen oikeuden antamaa päätöstä, toimitusjohtaja Haapaniemi lupaa.

Kokonaiskustannusarvioltaan noin 8 miljoonan euron pandatarhakokonaisuuden on määrä valmistua vuoden 2017 marraskuun loppuun mennessä. Rakennus on sisätiloiltaan noin 2 400 neliön suuruinen ja ulkotarhan kokoluokka on noin 3 000 neliötä.

Toimitusjohtaja Juhani Haapaniemen mukaan pandatalon suunnitellussa ja toteutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä Kiinan johtavien panda-asiantuntijoiden kanssa. Vahva asiantuntijaverkosto on mukana myös itse pandapariskunnan valinnassa.

– Tavoitteena on löytää Suomen olosuhteisiin sopivat yksilöt. Myös ikä, perimä ja sukupuu ovat ratkaisevassa roolissa. Lopullinen valinta tehdään elokuun aikana.

– Ja jos kaikki sujuu mallikkaasti ja suunnitelmien mukaan, niin pandat saapuvat Ähtäriin joulukuussa ja yleisön nähtäville vuoden 2018 helmikuussa. Kuitenkin tätä ennen meillä on oltava riveissämme myös pandoihin erikoistunut hoitaja, Haapaniemi selvittää toiveikkaana.

Uudisrakennukseen tulee pandojen lisäksi pandojen katselutilat, asiakastilat sekä uusi ravintola ja matkamuistomyymälä.
Uudisrakennukseen tulee pandojen lisäksi pandojen katselutilat, asiakastilat sekä uusi ravintola ja matkamuistomyymälä. (Kuva Ähtäri Zoo)

Romantiikkaa pandatarhassa?

Samassa yhteydessä kun Kiinan presidentti Xi Jinping saapui presidentti Sauli Niinistön vieraaksi Päivän Lehti kertoi pandasopimuksen solmimisesta tässä.

Heinäkuun alussa Ähtäri Zoon asiantuntijat vierailivat Kiinan metsähallinnon jättiläispandojen suojelualueilla ja tutkimuslaitoksissa Bifengxiassa ja Dujiangyanissa, jotka sijaitsevat Sichuanin maakunnassa. Kiinaan metsähallinnon China Conservation and Research Centre for Giant Pandan omistamissa pandojen tutkimuslaitoksissa elää yli 200 jättiläispandaa.

Ähtäri Zoon asiantuntijat saattoivatkin tiedottaa käyneensä läpi Kiinan pandahallinnon ehdotukset Suomeen sijoitettavista kahdesta pandasta, matkan aikana tutustuttiin kyseisiin eläimiin. Valinnassa otetaan huomioon eläinten sukupuu, luonne ja suojelubiologinen arvo.

Suomen pandojen valinnassa romantiikallakin on suuri merkitys. Valintaprosessin aikana asiantuntijat esittelevät useita pandauroksia ja -naaraita toisilleen. Kokeneet pandahoitajat seuraavat parin kuukauden mittaisen ajanjakson, miten eläinyksilöt reagoivat toisiinsa.

Valintaprosessin aikana asiantuntijat esittelevät useita pandauroksia ja -naaraita toisilleen.
Valintaprosessin aikana asiantuntijat esittelevät useita pandauroksia ja -naaraita toisilleen. (Kuva Ähtäri Zoo)

WWF:n tunnuseläin

Vaarantuneeksi luokiteltu isopanda – Ailuropoda melanoleuca – mustavalkoinen ja sympaattinen bambunsyöjä, on WWF:n tunnuseläin. Erakkoluonteinen panda kuuluu petoeläimiin, mutta on erikoistunut elämään kasvisravinnolla. Pandat syövät lähes yksinomaan bambua.

Pandoja elää vapaana ainoastaan runsaat 1 800 yksilöä. Elinympäristön häviäminen ja salametsästys ovat edelleen huomattavia uhkia lajille. Pandat elävät Kiinassa Sichuanin, Shaanxin ja Gansun maakunnissa. Nyt jäljellä olevista pandan elinalueista on suojeltu 16 000 km2, joissa elää yli 60 prosenttia pandoista. Pandan fossiileja on löydetty myös Burmasta ja Pohjois-Vietnamista.

Pandan erityisiä tuntomerkkejä ovat ison valkoisen pään mustareunaiset silmät ja mustat korvat. Tyypillisen pandan mittoja ovat pituus 120–190 cm ja paino 85–125 kg.

Lähde WWF

Kommentoi Facebookissa