Parjatussa Dohassa dramaattinen käänne! – supertähti täytti katsomot ja aiheutti hurmoksen

Mutaz Essa Barshim villitsi Dohassa korkeushypyn maailmanmestaruudellaan.

Mutaz Essa Barshim villitsi Dohassa korkeushypyn maailmanmestaruudellaan. (Kuva AOP)

Irvailijat saivat Dohassa perjantaina nenilleen, kun stadion täyttyi. Kansa kannusti Mutaz Essa Barshimin korkeushypyn maailmanmestaruuteen.

YLEISURHEILU Dohan MM-kisoissa koettiin perjantai-iltana merkittävä yllätys. Kansa täytti paikallisena pyhäpäivänä katsomot tultuaan kannustamaan Qatarin yleisurheilun supertähteä Mutaz Essa Barshimia.

Eikä kotiyleisön tarvinnut pettyä. Mutaz Essa Barshim voitti MM-kultaa tuloksella 237. Hän uusi maailmanmestaruutensa Lontoon 2017 kisoista.

Hurmos oli valmis ja tunnelmaa oli kuin Helsingissä 2005, kun Tommi Evilä voitti pituuspronssia. Barshimin ylitysten jälkeen hurrattiin villisti ja aivan aidosti.

Aiempina kisapäivinä Dohassa on ollut merkittävää yleisökatoa. Katsomoa on täytetty siirtotyöläisillä ja sotilailla. Ennen perjantaita kisat olivatkin edenneet farssimaisessa tunnelmassa.

Perjantaina kaikki halukkaat eivät YLE:n tietojen mukaan edes mahtuneet stadionille. Se kertoo, että Qatarissakin on potentiaalia yleisurheilubuumille, jos paikallinen tähti taistelee kultamitalista.

Mutaz Essa Barshim näyttää olevan qatarilaisille aivan aito kansallissankari. Hän on myös siitä erikoinen qatarilaisurheilija, että hän on myös syntynyt Qatarissa Dohan ollessa hänen kotikaupunkinsa. Hänen vanhempansa ovat Sudanista Qatariin muuttaneita siirtotyöläisiä.

Barshim on ylittänyt parhaimmillaan 243, jolla hän on kaikkien aikojen tilastossa toisena. Tulos uupuu kaksi senttiä kuubalaisen Javier Sotomayorin 1993 hyppäämästä maailmanennätyksestä.

Täydelle Dohan Khalifa-stadionille tarjottiin perjantaina maailmanennätyskin. Yhdysvaltain Dalilah Muhammad saavutti naisten 400 metrin aitojen maailmanmestaruuden maailmanennätysajalla 52,16.

Edellinen maailmanennätys 52,34 oli venäläisen Julia Petshonkinan nimissä. Hän oli aitonut sen 2003.

Muhammadille MM-kulta oli uran ensimmäinen kahden hopean jälkeen. Rio de Janeirossa 2016 hän voitti olympiakultaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nolo sirkus Dohassa – värvätyillä siirtotyöläisillä peitellään yleisökatoa

Kommentoi Facebookissa