Parkkimittareista kavallettiin 10 vuoden aikana 875 000 euroa – vahinko saattaa olla suurempikin

Pysäköintiautomaattien kautta on liikkunut huomattavia summia rahaa, vaikka nykyisin myös korttimaksaminen on yleistynyt.

Pysäköintiautomaattien kautta on liikkunut huomattavia summia rahaa, vaikka nykyisin myös korttimaksaminen on yleistynyt. (Kuvituskuva Fotolia)

Esitutkinta Turun kaupunkiin kohdistuneista kavallus- ja varkausrikoksista on valmistunut.

RIKOS Keskusrikospoliisin Länsi-Suomen yksikkö on tutkinut viime syksystä lähtien rikoskokonaisuutta, jossa Turun kaupungilla työskennelleiden henkilöiden epäillään varastaneen ja kavaltaneen pysäköintimittarien tuottoja. Esitutkinta aloitettiin toisen rikosasian yhteydessä ilmenneiden suurten käteisrahaerien johdosta. Päivän Lehti kirjoitti asiasta tässä.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että kaksi Turun kaupungin palveluksessa ollutta henkilöä kavalsi työtehtäviensä aikana kolikoita pysäköintiautomaattien rahalippaista ja lukitusta keräysastiasta, johon lippaita päivän aikana tyhjennettiin. Tilitysten perusteella rahavaroja on tilitetty päivässä jopa tuhansia euroja liian vähän.

Edellä mainittujen henkilöiden lisäksi epäiltynä on kolmas henkilö, joka on aiemmin työskennellyt Turun kaupungilla. Kaikkien edellä mainittujen henkilöiden työtehtäviin kuuluivat pysäköintiautomaattien tyhjennykset ja huollot. Henkilöitä epäillään muun muassa törkeistä kavalluksista ja törkeästä varkaudesta.

Rahavaroja epäillään kavalletun vuosina 2007–2017 noin 875 000 euroa. Rikollisen toiminnan epäillään kuitenkin alkaneen jo 1990-luvulla, jolloin todellinen rikosvahingon määrä saattaa olla tätä suurempi. Keskusrikospoliisi on hakenut epäiltyjen omaisuutta vakuustakavarikkoon rikosvahinkojen korvaamiseksi asianomistajalle.

Lisäksi kiinniottojen yhteydessä lokakuussa 2017 poliisi löysi kotietsinnöillä muun muassa rahakoiraa käyttämällä suuria määriä kolikoita, jotka on takavarikoitu. Rikoshyötyä on jäljitetty yhdessä Varsinais-Suomen ulosottoviraston erityisperintäryhmän kanssa.

Kotietsinnöissä takavarikoitiin suuria määriä kolikkoja rahakoirien avulla.
Kotietsinnöissä takavarikoitiin suuria määriä kolikkoja rahakoirien avulla. (Kuva Poliisi)

Esitutkinnassa on edellä mainittujen rikosten lisäksi tullut ilmi epäiltyjä törkeitä rahanpesu- ja kätkemisrikoksia, joista epäillään yhteensä seitsemää henkilöä. Henkilöiden epäillään häivyttäneen rikollisella toiminnalla saatujen käteisvarojen alkuperää tai piilotelleen anastettuja käteisvaroja. Poliisi on esitutkinnan aikana takavarikoinut käteistä rahaa osin myös näiden henkilöiden hallusta, ja kohdistanut heidän omaisuuteensa vakuustakavarikkoja rikoshyödyn takaisin saamiseksi.

Tutkinnan alkuvaiheessa poliisi otti kiinni yhteistyössä Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa yhteensä seitsemän henkilöä, joista kolme oli tutkintavankeudessa asian selvittämiseksi. Asia siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon.

Ennen ajankohtaa 1.1.2012 pysäköintimittarien rahastusta ja huoltoa hoidettiin Turun kaupungin kunnallistekniikkaliikelaitoksen, kunnallistekniikan ja teknisten palveluiden organisaatiossa. Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen pysäköintipalvelut oli ajalla 1.1.2012–31.12.2017 vastuullinen operatiivisesta toiminnasta, joka sisälsi pysäköintimittarien rahastuksen ja huollon.

Rahastettavia pysäköintiautomaatteja Turun kaupungilla on ollut 30.10.2017 yhteensä 150 kappaletta.

Kommentoi Facebookissa